Otoscleroza – cauze şi simptome
Otoscleroza este o boală cu transmitere genetică ce constă în apariţia unor modificări osoase la nivelul urechii medii şi interne, ceea ce provoacă blocarea articulaţiei dintre scăriţă şi urechea internă. Astfel, se produce anchiloza lanţului de oase din urechea medie, împiedicând transmiterea eficientă a sunetelor de la timpan la urechea internă din cauza afectării scăriţei.
Scărița, cel mai mic os din corp, vibrează liber pentru a permite transmiterea sunetului în urechea internă. Atunci când acesta devine fix, previne ca undele de sunet sǎ ajungǎ la urechea internă iar auzul este afectat.
Această bolă mai cuprinde în unele cazuri simptome ca: zgomote în urechi și amețeli. Urechea medie este separată de urechea externă prin timpaniar aceasta conține oase mici care amplifică undele sonore boala poate face inclusiv ca sentimentul de echilibru sǎ fie afectat în cazul în care creșterea oaselor anormale se extinde în urechea internă. Femeile cu vârste cuprinse între 15 și 30 de ani sunt cele mai frecvent afectate de otoscleroză. Cauza este necunoscutǎ, dar factorii de risc includ istoricul familial și sarcina.
Cauze
Din păcate încă nu se cunosc pe deplin cauzele care duc la otoscleroză, ȋnsǎ specialiștii au indentificat o serie de factori de risc după cum urmează:
Istoricul familial – otoscleroza tinde sǎ se moșteneascǎ ȋn familii, fenomen ce sugerează o susceptibilitate genetică a bolii.
Sexul persoanei – femeile sunt mai susceptibile de a dezvolta otoscleroză decat bǎrbații. De asemenea, caucazienii sunt mai afectați decȃt alte rase.
Femeile însărcinate – femeile predispuse la aceastǎ boalǎ pot dezvolta otoscleroză ȋn timpul sarcinii.
Persoanele ce suferă de ‘’osteogenesis imperfecta’’ – această tulburare geneticǎ este caracterizată prin oase anormal de fragile. Persoanele cu osteogeneză imperfectă prezintǎ un risc crescut de a dezvolta otoscleroză. Cauze necunoscute – unele persoane dezvolta otoscleroză, chiar dacă nu au niciun factor de risc cunoscut.
Simptome
Otoscleroză se instalează de obicei la o singurǎ ureche dar ajunge sǎ se dezvolte și la cea de-a doua. Cu toate acestea, boala nu produce surditate totalǎ. Simptomele de otoscleroză includ : pierderea treptată, dar progresivă a auzului, senzație de zgomote în urechi si amețeli.
Boala poate fi dignosticatǎ ȋn timpul unui control ORL, cu ajutorul testelor auditive mai ales cǎ persoana care suferǎ de otosclerozǎ are, de obicei, probleme ȋn a auzi sunetele de frecvență joasă. Medicul poate recomanda o tomografie computerizatǎ pentru a verifica afectarea nervului cohlear.