Home  /  Boli   /  Încetinirea metabolismului – cauze şi soluţii

Încetinirea metabolismului – cauze şi soluţii

Un metabolism leneş este adesea cauzat de lipsa de activitate fizică şi orarul dezordonat al meselor   (lipsa meselor pe parcursul zilei şi existenţa unei mese abundente caloric seara târziu). O scădere a metabolismului poate apărea şi în cazul unei restricţii calorice drastice şi prelungite asociată cu activitate fizică excesivă. De exemplu, există persoane care mănâncă sub 1000 de calorii/ zi şi fac câteva ore de cardio zilnic, dar nu mai reuşesc să slăbească.

Cauze

Atunci când nu mănânci suficient, secreţia unor hormoni (hormonii tiroidieni, leptina) scade pentru a se menţine homeostazia organismului. În acelaşi timp, ţesutul muscular începe să fie folosit pentru producerea de energie, ceea ce conduce la încetinirea metabolismului, deoarece muşchii, spre deosebire de masa grasă, sunt cei mai activi din punct de vedere metabolic.

Aşa cum organismul se adaptează la un aport caloric redus, se va adapta şi la activitatea fizică, rezultând un consum din ce în ce mai mic de calorii pentru acelaşi nivel de exerciţii.

Soluţia

În primul rând, nu trebuie să aibă loc o reducere drastică a caloriilor. În al doilea rând, o oră de activitate fizică, câteva zile pe săptămână, eventual alternând exerciţiile cardio cu cele de intărire a musculaturii, sunt suficiente.

În cazul în care a apărut o încetinire a metabolismului din cauza cercului vicios “mâncare puţină – exerciţiu mult”, este necesară creşterea aportului caloric, treptat, cu 20-50 de calorii la câteva zile. Desigur că intervine teama de a creşte în greutate odată cu creşterea aportului caloric. Dar, dacă acest lucru se face treptat şi eventual sub supravegherea unui specialist, se va obţine exact rezultatul scontat: o revigorare a secreţiei hormonale şi consecutiv, a metabolismului şi reluarea procesului de scădere în greutate.

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Elytis Bacau Contactează-ne chiar acum!
Call Now Button