Home  /  Boli   /  Ce efecte are cofeina asupra corpului tău?

Ce efecte are cofeina asupra corpului tău?

Cafeaua este rasfăţul de dimineaţă a multora dintre noi. Aceasta are totuşi anumite efecte asupra corpului tau, unele dorite, altele mai puţin dorite. Cofeina intră în categoria substanţelor psihoactive, adică cele care ajung în creier şi au efecte asupra sistemului nervos central. La nivel mondial, cofeina este cel mai folosit stimulent psihoactiv, dar faţă de celelalte astfel de substanţe (amfetaminele, cocaina, nicotina), consumul ei nu este în niciun fel reglementat.

Cantitatea care trebuie consumată pentru a-i simţi efectele diferă de la o persoană la alta, în funcţie de gradul de toleranţă şi greutatea corporală. Dacă te simţi energizată imediat după ce ai băut o cafea, înseamnă că e doar subconstientul tău. În general, cafeaua ajunge în sânge cam la 45 de minute după ce ai băut-o. În următorul sfert de oră începe să ajungă la creier unde înlocuieşte adenozina, o substanţă care semnalează nevoia de somn. Drept urmare, cresc pulsul, glicemia şi temperatura corpului.

De fapt, cofeina nu anulează nevoia a dormi, ci doar reduce pentru un anumit timp senzaţia de obosealaă. Oricâtă cafea ai bea, corpul tau are în continuare nevoie de opt-nouă ore de somn în fiecare noapte.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button