Home  /  Boli   /  Cancerul mamar – cauze şi factori de risc
a

Cancerul mamar – cauze şi factori de risc

Cauzele cancerului mamar nu sunt pe deplin înţelese. Acest lucru înseamnă că este dificil de spus de ce o femeie poate dezvolta cancer mamar iar o alta nu.

Cancerul mamar se dezvoltă în ţesutul sânului şi este o boală asimptomatică, ce poate să apară atât la femei, cât şi la bărbaţi. La fiecare 100 de femei care dezvoltă cancer la sân câte un bărbat se îmbolnaveşte de aceeaşi problemă.
Cancerul mamar poate apărea la orice vârstă. Probabilitatea apariţiei acestuia la femeile tinere, în vârstă de sub 40 de ani, este mică, în timp ce această probabilitate creşte odată cu vârsta femeii. O femeie de 80 de ani prezintă de 5 ori mai mult riscul apariţiei bolii, în comparaţie cu o femeie de 50 de ani.
Cele mai multe din cazurile de cancer mamar nu depind de moştenirea genetică. 85% dintre femeile diagnosticate cu cancer de sân nu prezintă un istoric familial cu antecedente ale acestei boli.

Ecografia mamară şi examenul clinic sunt cele mai simple investigaţii care te pot asigura că sânii tăi sunt sănătoşi. Aproximativ 70% din cazurile de cancer de sân sunt descoperite prin autoexaminare.
Din păcate cancerul la sân este prima cauză de deces în rândul femeilor din Romania. În fiecare an, aproximativ 6.000 de femei se imbolnăvesc de cancer la sân şi peste jumatate pierd această bătălie, cauza principală fiind diagnosticarea bolii în stadiu avansat. Diagnosticat în fază incipientă, cancerul la sân, poate fi tratat relativ uşor şi fără urmări, chiar vindecat.  Descoperit în stadiu 0 sau 1 poate fi vindecat în proporţie de 95%.

Nodulii la sân nu înseamnă întotdeauna cancer

Descoperirea unui nodul nu este întotdeauna un semn de cancer, dar este un semn care nu trebuie ignorat. Leziunile benigne (tumori necanceroase, care nu invadează ţesutul înconjurător şi nu se răspândeşte în celelalte organe) sunt foarte comune, iar sânul este normal să se modifice pe parcursul vieţii.
Cele mai multe leziuni de natură malignă (tumori canceroase cu tendinţa de a invada şi distruge ţesutul înconjurător şi de a se răspândi în tot organismul) nu dau simptome decât atunci când boala se află în stadiu avansat.
Nu toţi nodulii sunt detectabili la atingere. De aceea te sfătuim să faci o ecografie mamară şi apoi, la recomandarea medicului, mamografii regulate. Ca să fii sigura că eşti bine. În general 8 din 10 noduli la sân sunt de obicei benigni. Dacă descoperi un nodul, nu intra în panică. Neprezentarea la medic atunci când descoperi un nodul la sân ţine de educaţia medicală a fiecăruia. Există leziuni mamare care multă vreme au un caracter benign, dar după o evoluţie îndelungată suferă o transformare malignă. Dacă ştii că ai un nodul, chiar şi nedureros, stabileşte-ţi o programare la medic.

Cum identificăm nodulul?

 
Nouă din zece formaţiuni au trăsături particulare: dure, fixate pe ţesut, se deplasează sau nu când le atingi, de obicei sunt nedureroase şi izolate (apare câte una). Orice formaţiune pe care nu ai mai remarcat-o, chiar dacă nu te deranjează, trebuie investigată fară intârziere.
Deşi nu pare a fi o urgenţă, apariţia unui nodul trebuie tratată cu seriozitate. Deşi în majoritatea cazurilor nodulii sunt benigni, e mai bine să afli repede şi să ştii sigur că esti bine. Un diagnostic pus la timp te scapă de stres şi de incertitudine şi iţi oferă mai multe alternative de tratament. Trebuie doar să mergi regulat la control. Nu trebuie să treci singură prin experienţa consultului. Ia-ţi prietena cea mai bună şi mergeţi împreună. Aşa veţi afla amândouă că sunteţi bine. Un simplu control iţi poate salva viaţa!

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Elytis Bacau Contactează-ne chiar acum!
Call Now Button