Home  /  Boli   /  Ce trebuie să facă părinţii atunci când copilul este suspect de otită

Ce trebuie să facă părinţii atunci când copilul este suspect de otită

Otita este o infecţie care apare la urechea medie, spaţiul din spatele timpanului. La adulţi, secreţiile formate în această zonă sunt eliminate prin trompa lui Eustachio. La copii însă, aceasta nu este complet maturizată şi nu funcţionează în parametri normali, astfel că nu se elimină tot lichidul strâns în urechea medie. Datorită acestui fapt, bacteriile din nas, gât şi urechi se multiplică uşor în acest lichid şi provoacă otita. Practic, o infecţie respiratorie şi chiar o simplă răceală pot provoca această afecţiune dureroasă.

Otita poate fi acută sau cronică

De obicei, otita acută are un debut rapid dar durează puţin. Această afecţiune duce la acumularea de lichid în urechea medie, infecţie la ureche, un timpan inflamat şi dureros, sau un timpan perforat, iar de multe ori apar scurgeri de puroi şi chiar febră.

O infecţie cronică a urechii poate fi mai dăunătoare decât o infecţie acută, deoarece efectele acesteia sunt prelungite sau repetate, putând cauza daune permanente ale urechii. Cu toate acestea, simptomele infecţiei cronice sunt mai puţin severe, astfel încât boala poate rămâne neobservată şi netratată pentru o perioadă îndelungată.

Cauze

Studiile recente arată că otita afectează aproximativ 50% dintre copii. Cauzele acestei afecţiuni sunt multiple: bacterii, disfuncţia trompei lui Eustache, sinuzite, viroze respiratorii superioare, vârsta          (copiii cu vârstă mai mică de doi ani sunt mai predispuşi, din cauza sistemului imunitar imatur),
alergiile, factori genetici,  alte boli infecţioase şi contagioase.

De asemenea, sugarii care mănâncă din biberon şi nu sunt alăptaţi la sân, nu beneficiază de anticorpii mamei. Poziţia copilului atunci când este alăptat la sân este mai bună, în ceea ce priveşte modul de funcţionare a tubului lui Eustachio. Astfel, chiar dacă bebeluşul este hrănit cu biberonul, este mai bine să fie ţinut în braţe, cu corpul uşor ridicat. Condiţiile nefavorabile de mediu precum: curentul, umezeala, frigul sau aerul poluat cu fum de ţigară, pot reprezenta o altă cauză.

Simptome

După cum spunem, otita este dureroasă, mai ales pentru un copil. Datorită acestui fapt micuţul poate fi irascibil, agitat, nu are poftă de mâncare, se trage des de ureche, sau are probleme cu somnul. Uneori otita la bebeluşi poate fi însoţită de vărsături, diaree, sau febră.

Aceste simptome sunt adesea asociate cu semne ale unei infecţii respiratorii superioare, cum ar fi nas înfundat, curgerea nasului sau tuse. Acumularea de puroi în urechea medie provoacî durere şi amortizează vibraţiile timpanului, deci se poate ca otita să afecteze calitatea auzului.

Parinţii trebuie să fie atenţi la aceste simptome, deoarece o infecţie severă poate provoca perforarea sau ruperea timpanului, astfel că, puroiul se scurge în canalul urechii. Timpanul perforat se vindecă numai cu tratament medical, iar în unele cazuri pot exista şi daune permanente ale urechii.

Diagnosticare şi tratament

Dacă suspectezi că micuţul tău are o infecţie la ureche, mergi cu el, în cel mai scurt timp, la un medic specialist. Deşi examinarea medicală nu doare, cei mai mulţi copii, în special bebeluşii se sperie atunci când le sunt examinate urechile. Pentru a nu leza urechile copilului, ţine-l pe genunchi, cu braţele peste corpul şi mâinile lui, în timp ce medicul se uită în interiorul urechii.

Înainte să mergeţi la doctor, curăţă bine urechile micuţului pacient astfel încât medicul să poată vedea mai bine în interior. După examinare medicul iţi poate spune dacă este vorba despre o infecţie şi în ce stadiu este aceasta.

Dacă acesta consideră că infecţia este cauzată de o bacterie, pot fi prescrise antibiotice. Acestea pot fi necesare chiar şi pentru o perioadă mai lungă de timp, sub forma de comprimate sau sub formă de picături pentru ureche. După rezolvarea problemei, păstrează-i urechile curate şi uscate pentru a preveni reinfectarea.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Elytis Bacau Contactează-ne chiar acum!
Call Now Button