Acest ingredient banal poate declanşa dermatita atopică
O echipă de cercetători din cadrul Universităţii din Munich a realizat un nou studiu în urma căruia au descoperit că sarea afectează reacţiile alergice imune.
Echipa a demonstrat că, în culturile de celule, sarea duce la formarea celulelor Th2. Aceste celule sunt active în cazul afecţiunilor alergice precum dermatita atopică.
Oamenii de ştiinţă susţin că în ţările industrializate, aproximativ una din trei persoane suferă de alergii într-un anumit punct al vieţii. Celulele T joacă un rol important în afecţiunile imune de acest tip.
Ele sunt un aspect vital al rezistenţei corpului la infecţii, dar dacă este necontrolată, poată provoca afecţiuni patologice şi poate ataca anumite părţi ale corpului.
Când apar astfel de aspecte, celulele Th2, un subgrup al celulelor T, provoacă afecţiuni inflamatorii ale pielii ce implică o creştere a producţiei de proteine interleukin 4 (IL-4) şi interleukin 13 (IL-13).
Cunoscută ştiinţific sub denumirea de clorură de sodiu, sarea de masă este esenţială pentru sănătatea oamenilor şi a animalelor.
În cadrul unui studiu recent, realizat in cadrul Institutului de Virologie al Universităţii din Munich, cercetătorii au reuşit să demonstreze că sarea poate induce în cazul celulelor T ale oamenilor o creştere a producţiei de proteine IL-4 şi IL-13.
Tipurile de celule T, ce nu ar trebui să provoace alergii, se transformă în prezenţa sării în celule Th2. Modificările sunt inversate atunci când celulele T sunt expuse din nou unui nivel redus de sare. Astfel, specialiştii au încercat să afle dacă persoanele ce sufereau de dermatită atopică aveau un nivel ridicat de sodiu din ţesut.
Astfel, nivelul de sodiu din zonele afectate ale pielii pacienţilor ce sufereau de dermatită atopică s-a dovedit a fi cu 30% mai ridicat decât în cazul unui