Rănile ar putea fi vindecate prin ‘’vorbire’’
Oamenii de ştiinţă de la Imperial College London au creat o nouă moleculă care poate „vorbi” cu celulele din zona de lângă ţesutul afectat pentru a ajuta la vindecare.
Este practic un tip de vindecare inteligentă, care deţine potenţialul de a creşte şansele organismului de a se recupera şi poate fi folosit în multe tipuri de răni.
Cercetătorii au descris moleculele numite TrAPs (traction force-activated payloads), într-un studiu publicat la începutul lunii ianuarie în jurnalul Advanced Materials.
Pentru a crea TrAPs, în prima fază a fost realizată plierea segmentelor de ADN în aptameri, forme tridimensionale care se leagă de proteine. Apoi, cercetătorii au adăugat un „mâner” la capătul unui aptamer.
Pe durata testelor de laborator,pe măsură ce celulele navigau în zona din apropierea unei răni, cercetătorii trăgeau de acest mâner, ducând la deschiderea aptamerului şi la eliberarea proteinelorcare grăbeau vindecarea.
Prin schimbarea mânerului, oamenii de ştiinţă au observat că pot controla care celule activează TrAPs.
Această descoperire oferă o metodă flexibilă de a comunica cu rănile, dar oferă şi instrucţiuni cheie cu privire la când şi unde sunt necesare.
Chiar dacă va dura ceva vreme până când metoda va ajunge în testele clinice, vestea bună este dată de faptul că aptamerii sunt deja folosiţi pentru administrarea tratamentelor, ceea ce înseamnă că sunt deja consideraţi siguri pentru oameni.