Home  /  Boli   /  Bolile genetice pot fi identificate doar prin analizarea chipului

Bolile genetice pot fi identificate doar prin analizarea chipului

În prezent, inteligenţa artificială a ajuns la performanta de a identifica unele afecţiuni genetice prin intermediul analizării unei fotografii cu chipul pacientului, arată un nou studiu.

Denumită DeepGestalt, tehnologia AI a reuşit să întreacă performanţele medicilor în identificarea unei serii de sindroame în cadrul a trei teste ce ar putea îmbunătăţi semnificativ sistemul medical.

Statisticile susţin faptul că 8% din populaţia lumii suferă de afecţiuni asociate unor componente genetice cheie, iar multe dintre ele prezintă şi trăsături fizice uşor de recunoscut.

Tehnologia a reuşit să identifice, cu succes, sindroame precum Angelman, o afecţiune a sistemului nervos caracterizată prin o formă mai lărgită a gurii, dinţi distanţaţi, strabism şi limba proemimentă. Acest lucru duce la crearea unor noi tipuri de cercetări, aplicaţii şi noi sindroame genetice.

Cercetătorii au antrenat tehnologia DeepGestalt prin utilizarea a 17.000 de imagini faciale a pacienţilor dintr-o bază de date a persoanelor diagnosticate cu peste 200 de sindroame genetice, diferite.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că tehnologia AI a depăşit capacităţile medicilor în două seturi separate de teste ce aveau ca scop identificarea unui anumit sindrom din cadrul unui grup de 502 imagini. În fiecare test, AI a propus o listă de potenţiale sindroame şi a identifcat corect sindromul în cadrul celor 10 sugestii cu o acurateţe de 91%.

Tehnologia funcţionează prin aplicarea unui algoritm de tip „deep learning” caracteristicilor faciale din imaginea furnizată. AI produce apoi o listă de posibile sindroame.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Elytis Bacau Contactează-ne chiar acum!
Call Now Button