Află ce spun specialiştii despre hidratarea bebeluşilor
Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii ne atrage atenţia că nu este permis să le dăm apă bebeluşilor exclusiv alăptaţi la sân în primele 6 luni de viaţă, nici măcar atunci când afară este extrem de cald.
Aportul de apă în primele 6 luni din viaţă le creşte riscul de diaree şi riscul de malnutriţie. Apa poate conţine diverşi agenţi, care pot duce la îmbolnăvirea copilului. Dacă un bebeluş primeşte apă va suge mai puţin şi asta poate duce din nou la malnutriţie, de asemenea, şi cantitatea de lapte produsă de mamă poate scădea.
Laptele de mamă conţine mai mult de 80% apă. Înainte de împlinirea vârstei de 6 luni, nici măcar bebeluşii din zonele calde ale planetei nu au nevoie de apă. Una dintre cele mai cunoscute campanii ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii spune că în primele 6 luni de viaţă se recomandă exclusiv laptele matern.
Un copil este considerat exclusiv alăptat atunci când primeşte doar lapte matern, fără mâncare adiţională sau apă. Excepţie fac soluţiile de rehidratare (în caz de nevoie), picături, vitamine, minerale prescrise de doctorul pediatru. Laptele matern îi oferă noului membru al familiei hrana şi apa de care are nevoie şi îl protejează de infecţii.
Este foarte important de reţinut faptul că, prea multă apă în alimentaţia unui bebeluş duce la creşterea nivelului de bilirubină, scădere în greutate şi impune spitalizare. Afecţiunea se numeşte ”intoxicarea cu apă a bebeluşului”.
De asemenea, bebeluşii care sunt hrăniţi cu formulă de lapte să primească laptele perfect pregătit, conform reţetei. Prea multă apă în formula de lapte poate duce la problemele menţionate mai sus.