Alimentele care cresc riscul apariţiei cancerului colorectal
De-a lungul timpului numeroase studii au indicat faptul că o dietă prea bogată în carne roşie este asociată cu un risc crescut de cancer colorectal.
Analiza dovezilor care susţin această legătură arată că de fapt consumul de carne roşie poate fi legat direct sau chiar şi indirect de incidenţa cancerului colorectal deoarece o dietă bogată în carne presupune un nivel scăzut de legume, fructe şi fibre.
O analiză a populaţiilor din Italia de Nord a arătat că persoanele care mănâncă frecvent carne roşie alături de ouă, brânză şi alte alimente grase – precum şi amidon rafinat – au avut un risc aproape de două ori mai mare de a dezvolta cancer rectal sau de colon spre deosebire de cei care au favorizat o dietă bazată pe legume şi fructe.
De asemenea, studiile recente au arătat că un consum zilnic de 100 gr de carne procesată sau de carne roşie este asociată cu un risc crescut de cancer colorectal de până la 17%.
O statistică publicată în 2015 de Agenţia Internaţională pentru Cercetare asupra Cancerului a subliniat faptul că fiecare porţie de 50 de grame de carne prelucrată, cum ar fi baconul sau salamul, consumată zilnic, creşte riscul unei persoane de a dezvolta cancer colorectal cu până la 18% .
Aceste dovezi au determinat oamenii de ştiinţă specialişti să clasifice carnea procesată ca fiind cancerigenă (sau cu risc cancerigen) pentru oamenii care o consumă.