Modul în care respirăm ne influenţează memoria
Un grup de oamenii de ştiinţă din Suedia au descoperit în urma unui studiu, publicat în The Journal of Neuroscience, că modul în care respirăm poate influenţa modul în care amintirile noastre sunt consolidate. Practic, acestia evidenţiază faptul că dacă respirăm pe nas şi nu pe gură, după ce am încercat să învăţăm un set de mirosuri, atunci înmagazinăm mai bine amintirile.
Studiile referitoare la modul în care respiraţia influenţează creierul au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani, iar noile metodologii dau posibilitatea realizării de mai multe studii, majoritatea concentrându-se pe memorie.
Studiul arată că ţinem minte mai bine mirosurile dacă respirăm pe nas atunci când memoria este consolidată – procesul care are loc între învăţat şi reamintire.
În cadrul studiului, cercetătorii au rugat participanţii să înveţe 12 mirosuri în două ocazii diferite. Apoi au fost rugaţi să respire prin nas sau gură timp de o oră. Când timpul s-a scurs, participanţilor li s-au prezentat seturile vechi şi noi de cele 12 mirosuri şi au fost întrebaţi dacă mirosurile sunt vechi sau noi.
Rezultatele au arătat că atunci când participanţii au respirat pe nas între timpul învăţării şi cel al recunoaşterii, au ţinut minte mirosurile mai bine.
Experţii doresc acum sî măsoare ce se întâmplă în creier în timpul respiratului şi cum acesta este asociat cu memoria.