Boala de care suferă din ce în ce mai multe românce
Oniomania se defineşte ca ‘’dependenţa de cumpărături’’. Această problemă este un atribut al lumii moderne, deşi consemnarea în tratatele de psihiatrie s-a făcut încă de la începutul secolului XX-lea. În anul 1994 s-au stabilit pentru prima dată nişte criterii pe care să se sprijine diagnosticul, însă tulburarea nu a fost inclusă în ghidurile de circulaţie internaţională.
Obiceiul de a cumpăra excesiv anumite lucruri, de care suferă foarte multe românce, a intrat în atenţia lumii medicale, fiind asemănător celorlalte tulburări compulsive sau adictive foarte cunoscute, precum dependenţa de alcool, cafeină, nicotină, droguri diverse sau dependenţa de jocuri de noroc.
În viziunea Asociaţiei Internaţionale a Psihiatrilor, oniomania este un obicei din spectrul obsesiv-compulsiv, ceea ce indică faptul că persoanei afectate îi este greu să se opună acestui comportament dizarmonic.
Indiferent de controversele de apartenenţa, fie în cadrul tulburărilor adictive, fie în cadrul celor compulsive, dependenţa de cumpărături este, în orice caz, un comportament dezadaptativ, cronic şi repetitiv care ţine de o incapacitate de control al impulsurilor şi care interferează cu buna funcţionare a individului.