Atenţie mare la consumul de sare!
Pentru a avea o viaţă sănătoasă este de datoria noastră să fim cât mai bine informaţi în ceea ce priveşte alimentele pe care le consumăm zilnic.
Spre exemplu, o alimentaţie prea bogată în sare creşte riscul apariţiei cancerului gastric, prin favorizarea activităţii bacteriene.
Bacteria Helicobacter pylori, extrem de răspândită, deoarece jumătate din populaţia lumii are această bacterie, identificată ca element preponderent în apariţia ulcerelor gastro-duodenale.
Oamenii de ştiinţă s-au întrebat de ce ea se manifestă cu atâta violenţă la unii, în timp ce la alţii rămâne în stare latentă. Acestia au pus în evidenţă rolul cheie al factorului sare – cunoscută pentru efectul negativ asupra presiunii arteriale – desfăşurând cercetări pe gerbilul de Mongolia.
Micile rozătoare au fost mai întâi contaminate cu tulpini agresive de Helicobacter pylori şi împărţite apoi în două grupe: animalele din primul grup au beneficiat e o alimentaţie normală, iar cele din al doilea grup, de una bogată în sare.
Astfel, oamenii de ştiinţă au observat că rozatoarele din grupul secund au avut un risc mult mai mare de a se îmbolnăvi de cancer la stomac.