Atenţie la negii genitali!
Negii genitali (verucile genitale sau condiloamele genitale) sunt mici excrescente de culoarea pielii sau umflături, care afectează ţesuturile umede de la nivelul aparatului reproducător sau al anusului şi sunt de cele mai multe ori dificil de observat cu ochiul liber.
Conform medicilor ginecologi, negii genitali nu trebuie ignoraţi, aceştia fiind principalul semn al infecţiei cu HPV, cunoscut drept virusul Papilloma Uman. Specialiştii atenţionează că principala cale de transmitere a virusului o reprezintă contactul sexual neprotejat (vaginal, oral sau anal).
Infecţia se poate transmite şi prin contactul cu suprafetele sau persoanele deja infectate, atunci când există şi mici traumatisme la nivelul pielii. De asemenea, se poate contacta şi accidental, spre exemplu prin intermediul ustensilelor chirurgicale nesterilizate ori prin contactul cu lenjeria infectată – lenjerie intimă, de pat sau costum de baie.
După cum spuneam la începutul articolului, infecţia se manifestă prin apariţia unor excrescente de culoare roz, roşu sau gri, în zonele genitale ale persoanei în cauză (vulva, penis, anus). Aceşti negi pot fi mici, plaţi şi netezi sau de dimensiuni mai mari. Ei pot aparea fie izolaţi, fie în grupuri, sub forma unor „bucheţele”.
Atunci când sunt de dimensiuni reduse, verucile sunt greu de observat. Acelaşi lucru se întâmplă şi în situaţia în care aceşti negi apar în zone „ascunse”, putând să treacă neobservaţi pentru o perioadă de timp.
În cazul femeilor, excrescenţele pot apărea pe vulvă, labiile mari sau mici, zona perianală, dar şi în interiorul vaginului, pe colul uterin ori pe uretră. La bărbaţi, infecţia cu HPV se manifestă pe zona penisului, prepuţului, pe gland, în zona perianală ori pe uretră.