Din ce în ce mai mulţi copii sunt dependenţi de internet
Copiii din ziua de astăzi au cu totul alte preocupări decât cei de acum câteva decenii, iar acest aspect se datorează şi internetului. Studiile recente au scos la iveală date îngrijorătoare care ne arată că aproximativ 12% dintre minori sunt dependeţi de internet, iar o treime dintre părinţi sunt îngrijoraţi în legătură cu timpul petrecut de copii în mediul online.
Confor cercetărilor, 12% dintre minori sunt dependenţi de internet, iar pe lângă temerea că ar putea să vadă conţinut nepotrivit sau explicit (36%) şi că există posibilitatea să comunice cu persoane necunoscute (32%), teama că cei mici nu se pot distanţa de lumea online devine şi ea rapid una foarte importantă pentru părinţi.
Aceste motive de îngrijorare i-au determinat pe 33% dintre părinţi să impună restricţii legate de timpul petrecut în mediul virtual”, arată studiul.
De asemenea, raportul ne arată faptul că limitarea timpului petrecut în mediul online nu îi fereşte neapărat pe copii de pericole, iar pe parcursul unui an, 44% dintre copii s-au confruntat cu cel puţin o ameninţare online, 12% dintre ei accesând conţinut nepotrivit sau intrând în contact cu programe malware şi viruşi.
Specialiştii susţin faptul că o opţiune alternativă pentru părinţi ar putea să fie aceea să-i sprijine pe copiii lor în alte moduri, prin educaţie. Peste o treime (37%) dintre părinţi vorbesc cu regularitate cu copiii lor pentru a-i învăţa despre pericolele online, iar 31% încearcă să îi supravegheze atunci când sunt online, eventual creând oportunităţi pentru a sublinia orice ameninţare ar putea apărea şi a suplimenta efortul de educare.
Practic, educaţia şi comunicarea joacă un rol decisiv în procesul prin care părinţii se pot asigura că cei mici folosesc internetul în mod responsabil şi în siguranţă, însă este important să folosească şi programe care să întărească mijloacele de apărare.