Home  /  Boli   /  ‘’Gunoiul’’ genetic din organisme are totuşi un rol crucial

‘’Gunoiul’’ genetic din organisme are totuşi un rol crucial

Oameni de ştiinţă au descoperit faptul că „gunoiul” genetic are un rol vital în organizarea corectă a cromozomilor în interiorul nucleului unei celule, ceea ce este crucial pentru supravieţuirea acesteia.

ADN-ul satelit, considerat până acum inutil, este alcătuit din secvenţe de cod genetic extrem de simple şi repetitive. Deşi reprezintă o mare parte din genomul nostru, acest ADN nu conţine instrucţiuni pentru a realiza anumite proteine, sustin specialistii.

Pe langă toate acestea, natura repetitivă face ca genomul să fie mai puţin stabil şi mai susceptibil la apariţia unor afecţiuni. Până recent, savanţii credeau că „genele-gunoi” nu au niciun scop real.

Cercetătorii au înlăturat D1, o proteină care leagă acest ADN-satelit, din muşte aparţinând speciei Drosophila melanogaster. Astfel au descoperit că „celulele germene”, care devin spermă sau ouă, mor în urma procesului de înlăturare.

Testele au scos la iveală că celulele care mureau, formau micro-nuclee care includeau părţi din genomul nucleului. Fără întregul genom încapsulat în nucleu, celulele nu puteau supravieţui.

Experţii a efectuat experimente similare şi pe şoareci, având acelaşi rezultat. Similaritatea rezultatelor i-a făcut pe savanţi să considere că ADN-ul despre care se credea că este inutil are totuşi un rol important şi în alte organisme, inclusiv la oameni.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Elytis Bacau Contactează-ne chiar acum!
Call Now Button