Senzorul capabil să monitorizeze asimilarea alimentelor în organism
Oamenii de ştiinţă încercă de ani de zile să monitorizeze în timp real ceea ce se întâmplă în interiorul organismului, pentru a putea preveni bolile de orice tip. Aceştia au reuşit recent să dezvolte un senzor care poate monitoriza nivelul de glucoză, sare sau alcool.
Dispozitivele anterioare pentru monitorizarea asimilării alimentelor necesitau utilizarea unor instrumente greoaie precum gutierele sau înlocuirea frecventă a senzorilor, în timp ce actuala invenţie are aproximativ 2×2 milimetri şi poate fi amplasată pe dinte.
Senzorul este compus din trei straturi: un strat central ce absoarbe nutrienţii şi alte chimicale pentru a le detecta şi straturile exterioare compuse ce conţin două inele din aur. Aceste trei straturi acţionează precum o antenă ce colectează şi transmite informaţii prin intermediul undelor dintr-un spectru de radiofrecvenţă.
De asemenea, acest senzor îşi schimbă culoarea în funcţie de alimentele consumate, dacă este ingerată sare sau etanol, fapt ce provoacă transmiterea unui spectru diferit de unde cu radiofrecvenţă ce au o intensitate diferită. Astfel, nutrienţii şi alţi analiţi sunt detectaţi şi măsuraţi.
Oamenii de ştiinţă speră acum să poată modifica eficient stratul central pentru a identifica şi alte tipuri de chimicale care intră în organismul nostru odată cu alimentele.