Află ce efecte are cafeaua asupra ficatului
Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi la nivel mondial. Aceasta reprezintă rasfăţul de dimineaţa, şi nu numai, pentru cei mai mulţi dintre noi. Această băutură aromată ne oferă practic şansa de a ne începe ziua cu zâmbetul pe buze.
Pentru a observa efectele cafelei asupra ficatului, inclusiv cea fără cafeină, oameni de ştiinţă au realizat un studiu a cărui rezultatele au fost surprinzătoare. Practic, cu cât creşte consumul de cafea, cu atât scade nivelul de enzime anormale din ficat.
Experţii susţin că în cafea există compuşi chimici, alţii în afară de cafeină, care au un efect benefic, de protejare a ficatului.
Pentru realizarea acestui studiu, a cărui rezultatele au fost publicate în revista Hepatology, cercetătorii au analizate date obţinute de la aproximativ 28.000 de persoane, cu vârsta peste 20 de ani, care au consumat cafea în ultimele 24 de ore.
Specialiştii au făcut analize de sânge pentru a vedea markerii pentru funcţia hepatică. Cei care au declarat că beau mai mult de trei ceşti de cafea pe zi aveau niveluri mai scăzute de ALT, AST, ALP şi GGT (markeri hepatici), comparativ cu persoanele care nu consumau cafea.
După cum spuneam, au fost verificate şi analizele consumatorilor de cafea decafeinizată, iar cercetătorii au observat şi aici un nivel scăzut de enzime hepatice anormale.