Din ce în ce mai mulţi români suferă de această boală
Glanda tiroidă deţine un rol esenţial în creşterea şi dezvoltarea organismului, influenţând practic activitatea tuturor organelor. Astfel, funcţionarea normală a tiroidei are o importanţă crucială.
Dacă este să ne uităm peste statistici aflăm că în anul 2010, spre exemplu, în România s-au înregistrat aproximativ 35.500 de cazuri noi de boli tiroidiene, în anul 2016 au fost depistate de trei ori mai multe.
Din păcate, românii nu merg la control, pentru că sunt obişnuiţi să nu se simtă bine şi nu consideră că este nevoie să meargă la medic în astfel de momente.
Statisticile ne oferă date destul de clare, însă, medicii endocrinologi atenţionează că numărul real de pacienţi cu boli tiroidiene este cu mult mai mare. Specialiştii susţin că aceste afecţiuni nu doar că afectează psihicul pacienţilor, ci le cauzează şi afecţiuni cardiovasculare.
Simptome precum – oboseală care durează mai multe zile, irascibilitatea şi episoadele de anxietate nu sunt şi nici nu ar trebui să fie tratate ca şi cum ar fi o normalitate. Afecţiunile glandei tiroide pot fi ţinute sub control, dar este foarte important ca acestea să fie depistate în timp util.
Pentru a depista astfel de probleme o persoană trebuie să-şi testeze, măcar o dată pe an, nivelul de TSH din sânge. Este cea mai rapidă metodă prin care se pot depista eventualele deficienţe ale tiroidei.