În perioada postului pot apărea afecţiunile digestive
Acum când suntem în Postul Crăciunului cei mai mulţi dintre noi renunţa la produsele alimentare de origine animală. Aceste produse reprezintă însă principalul aport de proteine, astfel că, atunci când ţinem post, trebuie să păstrăm proporţia corectă între principiile nutritive şi să consumăm produse vegetale bogate în proteine, aşa cum sunt leguminoasele (fasole, linte , mazăre, naut, soia), nuciferele şi seminţele.
De asemenea, pentru a substitui grăsimile animale putem apela la măsline, avocado, nuci, alune, ulei de măsline, ulei de floarea soarelui, palmier sau cocos.
Dieta în perioada postului este bogată în fibre, iar acestea provin din fructe (mere, pere, gutui, struguri, prune), legume (vinete, broccoli, conopidă, ardei, salată, roşii, dovlecei, păstăi, mazăre, varză ) şi cereale. Astfel, persoanele cu sindrom de intestin iritabil pot acuza o exacerbare a simptomelor de tipul balonării, crampelor abdominale, scaunelor diareice în perioada de post, iar asta din cauza fermentaţiei intestinale a fibrelor din dietă.
Medicii susţin că postul se adresează în principal persoanelor fără probleme semnificative de sănătate. Persoanele cu boli cornice, care impun o dietă restrictivă, pot să nu tolereze restricţiile alimentare suplimentare.
Pentru persoanele cu tulburări de digestie şi absorbţie din cauza inflamaţiei intestinale (boala celiacă sau boala Crohn) , sau cele cu pancreatită cronică, nu se recomandă respectarea riguroasă a postului.
De asemenea, persoanele cu litiază biliară (piatră sau pietre în colecist sau pe căile biliare) trebuie să evite excesul de grăsimi vegetale, aşa cum îl evită pe cel de grăsimi animale, întrucât şi grăsimile vegetale pot declanşa o colică biliară.
Persoanele cu boală de reflux gastroesofagian trebuie să evite alimentele condimentate, iuţi sau acre, băuturile carbogazoase şi mesele de volum mare. Este de preferat să aibă mese frecvente, dar de volum mic.