Sindromul de Apnee Obstructivă de SOMN (SAOS)
Sindromul de Apnee Obstructivă de Somn (SAOS) este o maladie insuficient diagnosticată şi tratată în România, estimările fiind că unul din 5 bărbaţi suferă de această afecţiune. Accesul pacienţilor la laboratoarele de somnologie este limitat datorită numărului relativ mic de instituţii medicale care dispun de aparatura necesară comparativ cu prevalenţa afecţiunii în populaţie, somnologia fiind o ramură medicală nou apărută.
La risc de a avea SAOS sunt pacienţii obezi, sforăitori, cu HTA greu de controlat, fumători sau la care anturajul remarcă oprirea respiraţiei pe timpul somnului.
Apneea în somn reprezintă întreruperea temporară a respirației, fapt ce duce la un somn neodihnitor, cu treziri frecvente, sforăit intens, insomnii, somnolenţă excesivă în timpul zilei, oboseală matinală, dureri de cap, anxietate. Persoanele care prezintă SAOS se opresc din respirat, în mod repetat, timp de câteva secunde, până la peste un minut.
De cele mai multe ori, pacienţii prezintă boli agravate de prezenţa SAOS, formându-se un cerc vicios. Asocierile frecvente sunt cu obezitatea, HTA, diabet zaharat, sdr metabolic, afecţiuni în sfera ORL, tabagismul.
Diagnosticul de apnee în somn se poate pune prin înregistrarea nocturnă a parametrilor urmăriţi, punându-se în evidenţă episoade de oprire a respiraţiei pe timpul somnului. Terapia presupune folosirea nocturnă a unei măşti nazale sau faciale prin care pacientul respiră aer cu o anumită presiune pozitivă, ajutându-l să respire normal.
Neținută sub control, apneea în somn se poate agrava, putând cauza în timp afecțiuni cardiovasculare, accident vascular cerebral, tulburări metabolice, depresie, anxietate şi moarte subită în somn.
O alta urmare nefastă a subdiagnosticării acestei maladii o constituie rata mare de accidente de circulaţie provocate de conducătorii auto cu SAOS netratat datorită somnolenţei excesive şi a pierderii capacităţii de concentrare pe timpul şofatului.
Elytis Hospital dispune de Laborator de Somn unde se poate efectua atât diagnosticarea prin înregistrarea poligrafică a somnului, cât şi iniţierea tratamentului şi monitorizarea parametrilor specifici acestuia.
Dr. Claudia TEREJA