Idee controversată! Iată cum doresc savanţii să oprească încălzirea globală
Încălzirea globală este fenomenul de creștere continuă a temperaturilor medii înregistrate ale atmosferei în imediata apropiere a solului, precum și a apei oceanelor, constatată în ultimele două secole, dar mai ales în ultimele decenii.
Din păcate această problemă va determina ridicarea nivelului mării, extreme climatice, topirea ghețarilor, extincția a numeroase specii și schimbări privind sănătatea oamenilor. Multe dintre aceste efecte sunt resimţite şi astăzi.
În încercarea de a soluţiona această problemă ameninţătoare, cercetătorii au folosit modelarea computerizată pentru a testa efectele blocării unei părţi a luminii solare cu ajutorul aerosolilor. Acest proces, conform rezultatelor, ar duce la scăderea temperaturilor, la regenerarea recifului şi la reducerea ocurenţei uraganelor.
Practic, oamenii de ştiinţă doresc să elibereze aerosoli de sulfat în atmosferă care sa reflecte razele solare. Această acţiune poate avea efecte benefice, conform modelării computerizate care spune că deteriorarea coralilor şi apariţia uraganelor devastatoare pot fi oprite.
Cercetătorii sunt siguri că prin injectarea dioxidului de sulf în atmosferă temperaturile de pe suprafaţa Terrei s-ar reduce semnificativ până în 2069.
Cum era de asteptat, însă, această implicare în atmosfera Pământului ridică însă semne de întrebare. Una dintre cele mai mari probleme cu privire la influenţarea radiaţiei solare nu este neapărat eficienţa sa, ci efectele secundare, deoarece această intervenţie forţată, poate tulbura curenţii, musonii şi clima în general.
De asemenea, chiar testarea modului în care aceste schimbări ar afecta mediul, folosind lumea reală şi nu simulările computerizate, sunt controversate. Savanţii nu pot garanta că, odată ce mediul a fost afectat, procesul poate fi reversibil.