Medicamentele senolitice ar putea reprezenta elixirul tinereţii
Oamenii de ştiinţă ne explică faptul că pe măsură ce îmbătrânim acumulăm celule senescente, adică acele celule care nu se mai multiplică şi nu se mai reproduc odată cu îmbătrânirea. Ele pot afecta alte organe şi ţesuturi umane.
Experţii ştiu de multă vreme faptul că anumite procese influenţează îmbătrânirea corpului la nivel celular. Aceste modificări includ inflamaţiile, modificări ale ADN-ului, leziuni ale celulelor sau disfuncţii ale celulelor senescente.
Mereu în căutarea unei soluţii anti-îmbătrânire, cercetătorii aduc în lumina reflectoarelor o nouă clasă de medicamente despre care se spune că pot opri acest proces de degradare.
Este vorba despre testarea medicamentelor senolitice, care până în prezent au dat rezultate foarte bune pe şoareci şi care acum urmează a fi testate clinic pe oameni.
Medicamentele senolitice sunt agenţi capabili să ucidă aceste celule senescente care cauzează probleme în organism, fără a afecta în vreun fel celulele normale, sănătoase.
Oamenii de ştiinţă susţin că celulele senescente se fac vinovate pentru producerea mai multor boli cronice legate de vârstă, cum ar fi diabetul, mai multe tipuri de cancer, artrită, demenţa, osteoporoză. Prin urmare, medicamentele senolitice reprezintă o posibilă variantă pentru tratarea unor astfel de boli.