Persoanele foarte pretenţioase la mâncare pot dezvolta probleme medicale serioase
Oamenii de ştiinţă au descoperit că există aşa numitul ,,sindrom al hrănirii selective’’, o tulburare care poate crea probleme serioase de sănătate. Spre deosebire de marea majoritate a oamenilor, care mănâncă multe feluri de mâncăruri şi au câteva pe care le evită, adulţii care suferă de această tulburare nu acceptă decât un număr foarte mic de mâncăruri, iar orice altceva le produce repulsie.
Cercetătorii americani, consideră că pentru aceşti oameni, mâncarea înseamnă o experienţă diferită, mai degrabă neplăcută. Practic, aceştia asociază mâncarea cu senzaţiile dezagreabile.
Specialiştii susţin că este foarte posibil ca ei să fi suferit, în copilărie, de probleme precum reflux acid sau tulburări gastrointestinale, sau să fi perceput mesele în familie ca pe nişte experienţe neplăcute, din cauza insistenţei părinţilor de a mânca ori din cauza certurilor la masă.
Problema este că, persoanele cu astfel de probleme au preferinţe culinare foarte restrânse (cartofi prajiţi, şuncă, înghetaţă, snack-uri etc.) care, de cele mai multe ori, produc probleme de sănătate şi pot să determine dificultăţi în relaţiile de familie.
Studiile asupra acestei tulburări sunt abia la început, însă, este destul de clar că problema este greu de tratat, odată ce persoana, ajunsă la maturitate, s-a obişnuit să mănânce astfel de când se ştie.
Pentru a evita astfel de probleme medicale, specialiştii recomandă ca bazele unei atitudini normale şi sănătoase faţă de mâncare să fie puse încă din copilărie, facând din masa în familie un prilej plăcut de întâlnire şi oferind atenţie problemelor legate de alimentaţie pe masură ce ele apar.