Piciorul atletului – afecţiunea pielii de la nivelul membrelor inferioare
Această afecţiune a pielii stabilită la nivelul degetelor membrelor inferioare este specifică vârstei adulte şi apare pe fondul unei infecţii fungice, cu simptome care includ exfolierea pielii, roşeaţa, pruritul, senzaţiile de mâncărime, apariţia başicilor şi a pustulelor.
Piciorul atletului este o boală dermatologică contagioasă şi apare prin purtarea pieselor de încălţăminte contaminate, menţinerea unei umezeli constante a piciorului sau deplasarea în tălpile goale la piscină şi vestiare comune.
Această afecţiune poate fi contactată de către orice persoană, mai ales în momentul în care are loc contactul dintre pielea de pe talpă şi o suprafaţă udă. În momentul în care observaţi că aţi contactat piciorul atletului, nu lăsaţi sub nicio formă posibilitatea acestei ciuperci să se întindă.
Dacă aţi contactat această boală de piele trebuie să încercaţi să vă ţineţi, pe cât posibil, picioarele şi degetele uscate şi, concomitent, folosiţi diverse creme care să vă mai amelioreze mâncărimea şi să distrugă ciuperca care se face vinovată de infecţia micotică.
Cel ma indicat este să mergeţi la medicul specialist care este cel mai în măsură să prescrie un tratament eficient, care să vă scape de această problemă deranjantă.
Atat pe perioada tratamentului cât şi după ce afecţiunea a disparut, spălaţi sau fierbeţi fiecare pereche de şosete folosită, pentru a distruge orice urmă de ciupercă şi pentru a evita reapariţia micozei. De asemenea, încălţările trebuie spălate şi curăţate corect.
Principalale simptome
Boala este cauzată de o ciupercă numita tinea pedis şi afectează, în special, talpa şi degetele de la picioare. Imediat ce a fost contactată, aceasta face ca pielea să se înroşească şi să crape, producând în acelaşi timp şi o senzaţie de arsură şi mâncărime, iar pielea arată asemeni unor solzi.
După cum spuneam şi în rândurile de mai sus, orice mediu umed si călduros reprezintă locul ideal de dezvoltare şi, astfel, este foarte important să evitaţi să vă transpire picioarele.
Tratament alopat şi naturist
Ideal este să mergeţi la un medic specialist, însă, în cazul în care aveţi certitudinea că aţi contactat o astfel de infecţie micotică ţi decideţi să vă trataţi fără ajutorul unui medic, ţineti cont de faptul că trebuie să îi solicitaţi farmacistului o cremă sau un unguent care să aibă în conţinutul său clotrimazol ori miconazol, cu care va trebui să vă masaţi piciorul de două-trei ori pe zi. Nu întrerupeţi tratamentul, sub nici o formă, imediat ce aţi observat că ciuperca a dispărut, ci conţinuaţi câteva zile şi după, pentru a o distruge definitiv.
În cazul în care doriţi să evitaţi produsele farmaceutice, piciorul atletului poate fi tratat şi prin folosirea unei paste obţinute din bicarbonat de sodiu şi apă. Pasta astfel obţinută se aplică peste ciupercă, iar după câteva minute se clătesc bine picioarele şi se usucă. Apoi se pudrează cu puţină faină de porumb.
De asemenea, gelul de aloe sau orice altă cremă care are rolul de a înmuia pielea, amestecat cu puţin ulei din arbore de ceai, duc la formarea unui unguent care este considerat un tratament eficient, care trebuie aplicat peste zona afectată de această infecţie micotică, pe o perioadă de o lună şi jumătate sau două.
Putem aminti aici şi de crema de gălbenele care este considerată, un tratament foarte eficient pentru diverse afecţiuni ale pielii, datorită proprietăţilor antiinflamatorii şi antimicotice.