Înlocuieşte pâinea din comerţ cu mămăliga făcută în casă
Probabil fiecare dintre noi, cei care am avut bunici la ţară, işi aduc aminte de mămăliguţa fierbinte şi gustoasă pe care bunica o aducea aproape la fiecare masă şi care are nenumărate beneficii pentru organism. Deşi atunci nu ştiam atât de multe apecte legate de acest aliment, astăzi avem posibilitatea de a ne informa asupra lui.
În primul rând, mămăliga este bogată în minerale, vitamine şi nutrienţi de care corpul are nevoie pentru a funcţiona normal. Este bogată în grăsimi sănătoase ce ajută în buna funcţionare a intestinelor. Întrucât îmbunătăţeşte digestia, mamaliga este chiar indicată în curele de slăbit.
Porumbul este principalul motiv pentru care mamaliga este considerată a fi atât de sănătoasă. La fel ca şi orezul şi grâul, porumbul oferă corpului energia necesară. Acesta abundă în nutrienţi cum ar fi folaţii, vitamina B6, vitamina C şi vitamia E, tiamina, riboflavina şi niacina. Pe lângă toate acestea, porumbul asigură o concentraţie mai ridicată de fosfor, magneziu, zinc, potasiu, cupru, seleniu şi mangan.
Având în vedere că mămăliga nu are deloc multe calorii, este recomandată în diete şi pentru bebeluşi şi copiii mici. Copiii adoră mămăliga, mai ales dacă este combinată cu brânză, iaurt sau legume, ajutându-i să aibă şi o imunitate mai puternică.
Un alt beneficiu al mămăligii este că reduce riscul de cancer, lucru ce a fost demonstrat printr-un studiu făcut de oamenii de ştiinţă americani. În special mămăliga reduce riscul de cancer la colon şi reduce riscul de formare a hemoroizilor.
De asemenea, mămăliga prezintă un efect anti-oxidant asupra corpului şi reduce nivelul de colesterol rău graţie conţinutului de grăsimi sănătoase, fibre şi carbohidraţi. Consumul de mămăligă are un efect pozitiv şi asupra inimii şi circulaţiei sângelui.