Home  /  Boli   /  Studiu: Felul în care arăţi şi te mişti spune multe despre starea de sănătate şi riscul de deces

Studiu: Felul în care arăţi şi te mişti spune multe despre starea de sănătate şi riscul de deces

Ridurile de pe frunte, modul în care se mişcă o persoană si alte caracteristici fizice vizibile, sunt particularităţi ce pot să reflecte starea generală de sănătate a acesteia şi riscul ei de a muri, arată o cercetare recentă. Din păcate, medicii nu prea se bazează pe aceste aspecte atunci când evaluează starea de sănătate a pacienţilor.

Cercetătorii americani au realizat un studiu pe un eşantion de 1.200 de pacienţi, iar în urma acestuia , au constatat că persoanele care realizau evaluarea  – şi care nu erau cadre medicale, ci operatori de interviu care fuseseră pregătiţi special pentru această cercetare – puteau face predicţii asupra stării de sănătate şi riscului de deces ale pacienţilor, bazând-se pe expresia feţei, capacitatea de reacţie şi agilitatea generală a acestora. Iar aceste predicţii s-au dovedit mai exacte decât evaluările realizate de medici sau de pacienţii înşişi.

Rezultatele au arătat că operatorii de interviu, care de obicei petrec un timp îndelungat observându-şi subiecţii, pot obţine informaţii importante despre sănătatea participanţilor prin simpla observare a acestora.

Specialiştii susţin că faţa şi corpul dezvăluie o mulţime de lucruri despre o persoană. Aceştia consideră că o mare cantitate de informaţii despre sănătatea unei persoane este reflectată de faţa ei, de mişcările ei, de felul în care vorbeşte şi funcţionează.

Performanţele fizice ale participanţilor au fost evaluate cu ajutorul unor teste menite să determine, de exemplu, viteza cu care mergeau, forţa cu care apucau cu mâinile, felul în care se ridicau de pe scaun. Participanţii au fost, de asemenea, întrebaţi cum îşi considerau starea de sănătate, pe o scară de la unu la cinci. Operatorilor de interviu şi medicilor  li s-a cerut să evalueze şi ei sănătatea pacienţilor, pe aceaşi scară.

În timpul studiului, operatorii de interviu au observat modul în care se comportau participanţii, iar medicilor li s-a cerut să evalueze sănătatea participanţilor prin investigaţii medicale şi analiza istoricului medical al pacientului.

Rezultatele au fost surprinzătoare, deoarece evaluările operatorilor de interviu s-au dovedit mult mai utile pentru prezicerea riscului de deces, comparativ cu rezultatele medicilor şi a auto-evaluărilor.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Elytis Bacau Contactează-ne chiar acum!
Call Now Button