Home  /  Boli   /  Descoperirea care transformă orice grupă de sânge în donator universal

Descoperirea care transformă orice grupă de sânge în donator universal

Lipsa de sânge din spitalele din Romania, şi nu numai, reprezintă o reală problema pentru persoanele bolnave care depind de acest fluid extrem de important pentru supravieţuire.

Nu de puţine ori s-a întâmplat ca persoanele ce aveau nevoie urgentă de sânge să nu îl primescă în timp util. Pentru a rezolva această problemă delicată, oamenii de ştiinţă fac eforturi susţinute.

Aceştia susţin că dacă vor modifica o enzimă astfel încât aceasta să distrugă antigenii din tipul A şi B din sânge, acesta ajunge să aibă caracteristici similare grupei de sânge 0, donator universal.

Antigenele A şi B sunt zaharuri de la suprafaţa celulelor roşii din sânge. Combinarea antigenilor determină grupa de sange: A, B, AB sau 0. Unele celule sangvine având o antigenă, altele ambele sau altele niciuna.

Practic, grupa pe care o ai, determină ce sânge poţi să primeşti în cazuri de urgenţă. Astfel, cei care au grupa 0 pot dona oricui deoarece nu au aceste antigene, care pot fi respinse de organism, în timp ce la celelalte grupe de sânge există indicaţii precise astfel încât transfuziile să nu ducă la apariţia unor reacţii imune adverse.

După cum spuneam, cercetătorii au dezvoltat o enzimă care ar putea rezolva această problemă. Aceasta neutralizează antigenele, transformând practic grupele de sânge A sau B în 0.

Enzima a fost creată printr-un proces care se numeşte ”evoluţie direcţionată”. Această metodă de ”inginerie” a proteinelor se bazează pe procesul selecţiei naturale şi permite direcţionarea acţiunii unei enzime, spre exemplu, către un scop prestabilit.

Conceptul nu este tocmai nou, însă până acum erau necesare atât de multe enzime încât nu era foarte practic. Acum oamenii de ştiinţă sunt încrezători că vor rezolva această problemă.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Elytis Bacau Contactează-ne chiar acum!
Call Now Button