Home  /  Boli   /  Cercetătorii au descoperit cauza comună a calviţiei la bărbaţi

Cercetătorii au descoperit cauza comună a calviţiei la bărbaţi

Podoaba capilară este foarte importantă pentru înfăţişarea unei persoane, iar atunci când aceasta începe să parăsească scalpul reprezintă o adevărată problemă. Din cauza acestui fapt unii bărbaţi chiar suferă din punct de vedere psihologic, fiind un aspect care poate contribui negativ la stima de sine a individului.

Ştiinţa încearcă de ani buni să găsescă o rezolvare pentru această problemă, iar în ultima vreme s-au făcut unele progrese în acest sens.

Spre exemplu, cercetătorii britanici au căutat să găsească elemente comune la cei care suferă de calviţie. Aceştia au pornit de la un eşantion de 52000 de bărbaţi între 40 şi 69 de ani.

Potrivit cercetătorilor, studiile au arătat că există o legătură între chelie şi cromozomul X. Cu această informaţie, cercetătorii au reuşit să facă o schemă conform căreia pot prezice probabilitatea oamenilor de a rămâne fără podoaba capilară.

Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă declară că sunt încă departe de a afla cu siguranţă în ce măsură îi va cădea cuiva părul, însă, aceste descoperiri sunt importante în înţelegerea motivului pentru care se întâmplă ca odată cu trecerea timpului anumiţi indivizi să sufere de calviţie.

Chiar ţi studiile vechi au arătat în mod clar, că de vină pentru pierderea părului este cromozomul X, moştenit de la mamă.

Pentru rezultatele obţinute în studiul actual, cercetătorii au studiat genotipul a 16724 bărbaţi care nu au probleme cu căderea părului, 12135 cu uşoară calviţie, 14234 persoane cu probleme moderate ale părului şi 9781 bărbaţi cu căderi masive ale părului.

Interesant este că la repetarea analizei pe un set de 40000 de bărbaţi s-a observat că odată cu adăugarea factorului de vârstă, rezultatele nu mai sunt atât de clare. Însă, cromozomul X influenţează mai mult prezenţa cheliei la bărbaţii trecuţi de o anumită vârstă şi nu are nici o legătură la tineri.

Studiile vor continua, iar cercetătorii speră să găsească cât mai repede o soluţie pentru problema calviţiei la bărbaţi, odată cu progresele ştiinţei şi cu ajutorul descoperirilor anterioare.

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Call Now Button