Oamenii de ştiinţă afirmă că singurătatea ne poate îmbolnăvi de cancer
Singurătatea poate fi considerată o bolă grea şi contagioasă care îi afectează pe oameni din mai multe puncte de vedere. Singurătatea nu se rezumă doar la a fi singur, neînconjurat de oameni. Uneori suntem singuri chiar şi atunci când suntem înconjuraţi de o mulţime de prieteni.
Pe fondul diferenţelor, precum cele sociale, de sex, de etnie, în urma abuzurilor, din cauza dizabilităţilor, dar chiar şi a propriilor insecurităţi, oamenii sunt marginalizaţi sau se izolează social, trăind în tăcere suferinţa şi ducând povara singurătăţii.
Studiile unor prestigioşi oameni de ştiinţă confirmă faptul că există o legătură evidentă între cazurile de singuratate şi izolare socială, şi accelerarea sau chiar apariţia unor forme agresive de cancer.
Cercetările au fost realizate pe şobolani în cadrul Naţional Academy of Sciences. Practic, exemplarele izolate şi obligate să stea o anumită perioadă de timp singure prezentau mai multe tumori decât restul rozătoarelor care trăiau la adapostul oferit de mulţimea şi siguranţa grupului.
Astfel, cercetătorii au intuit că sindromul stresului accentuat de singurătate poate face victime similare şi în cazul oamenilor. În plus, studiul oferă o privire în profunzimea modalitătţilor prin care viaţa socială afectează însăţi existenţa şi starea de sănătate.
De-a lungul timpului şi medicii au observat că pacienţii suferinzi de cancer care sunt depresivi şi izolaţi, tind să iţi reducă toate şansele de supravieţuire, iar acest studiu nu face altceva decât să întărească această idee.