La nivel mondial numărul persoanelor obeze şi supraponderale a trecut de două miliarde
Obezitatea, definită ca o creştere a ţesutului adipos total al organismului este frecvent cunoscută sub denumirea de exces ponderal. Dispunerea grăsimii are însă o influenţă mare asupra riscului de îmbolnăvire. Ţesutul adipos al organismului şi distribuţia acestuia sunt determinate de sex, vârstă, grad de activitate fizică. Atât la bărbaţi cât şi la femei ţesutul adipos creşte cu vârsta. La toate vârstele, după pubertate, femeile au un procent mai mare al ţesutului adipos decât bărbaţii.
Ultimile studii din domeniu, care au analizat datele obţinute din 188 de ţări, sunt de-a dreptul alarmante. Cercetătorii afirmă că la nivel mondial proape 2,1 miliarde de persoane, sunt supraponderale sau suferă de obezitate. Dintre acestea, 62% provin din ţările în curs de dezvoltare.
Ponderea de 38% aferentă ţărilor dezvoltate este însă enormă, având în vedere că educaţia alimentară şi fizică a persoanelor din aceaste zone ar trebui să fie mai ridicată. Din păcate obezitatea loveşte oriunde, neţinând cont de vârstă sau venituri.
Spre exemplu, între 1980 şi 2013, proporţia persoanelor cu un indice de masă corporală de peste 25 de puncte (limita dincolo de care oamenii sunt consideraţi supraponderali) a trecut, la nivel mondial, de la 28,8% la 36,9% în cazul bărbaţilor şi de la 29,8% la 38% în cazul femeilor, conform specialiştilor.
Indicele de masă corporală este raportul dintre greutatea exprimată în kilograme şi pătratul înălţimii. Un indice de peste 30 de puncte este considerat un simptom al obezităţii, în cazul adulţilor. Adultul care are un indice situat între 25 şi 30 este considerat supraponderal.
Statele Unite ale Americii, Marea Britanie şi Australia ocupă primele locuri in rândul ţărilor dezvoltate în cea ce priveste numărul de persoane cu vârsta de peste 20 de ani obeze sau supraponderale, cu o proporţie de peste 60%.
În ceea ce priveşte ţările în curs de dezvoltare, dacă obezitatea reprezintă o excepţie în anumite ţări din Africa, precum Burkina Faso şi Ciad, alte ţări din Orientul Mijlociu, America Latină şi Oceania au depăşit deja ţările occidentale. Obezitatea işi face de cap în ţări precum Egipt, Libia, Arabia Saudită, Oman, Bahrein şi Kuweit, unde numărul persoanelor cu probleme de greutate a crescut considerabil, afectând peste 70% din populaţia cu vârsta de peste 20 de ani.
Această tendinţă este regăsită în mai multe ţări din America Latină (Mexic, Salvador, Costa Rica, Honduras, Chile, Paraguay) şi mai ales în micile insule-stat din Oceanul Pacific (Tonga, Kiribati şi Samoa), unde nivelul a depăşit 80% în rândul populaţiei cu vârsta de peste 20 de ani.
Ingrijorător este şi faptul că a scăzut vârsta de la care se manifestă simptomele obezităţii. Între 1980 şi 2013, numărul de copii şi adolescenţi obezi sau supraponderali a crescut cu 50% la nivel mondial, ceea ce este enorm, mai ales ca obezitatea infantilă poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii, aducând cu sine boli cardiovasculare, diabet şi numeroase forme de cancer.
Conform unui studiu din 2012, referitor la „impactul mondial al morbidităţii”, obezitatea ar fi provocat 3,4 milioane de decese doar în 2010.
Având peste 160 de milioane de cazuri, Statele Unite reprezintă ţara cu cele mai multe persoane obeze şi supraponderale din lume, devansând ţări precum China, India, Rusia, Brazilia şi Mexic.
De asemenea, în timpul ultimelor trei decenii, nicio ţară nu a reuşit să reducă rata obezităţii şi ne aşteptăm să crească într-un ritm regulat în statele cu veniturile reduse şi medii, dacă nu vor fi luate măsuri urgente pentru a eradica această criză de sănătate publică, afirmă specialiştii.