Orezul negru este considerat ‘’orezul longevităţii’’
În general, orezul este consumat în cantităţi foarte mari oriunde pe glob şi inclusiv în ţara noastră. Există, însă, un tip de orez care îl depăşeşte cu mult pe cel alb în ceea ce priveşte calităţile pe care le oferă organismului.
Este vorba despre orezul negru, care este cunoscut şi ca „orezul interzis” pentru că, în trecut, doar împăraţii şi nobilii aveau voie să se bucure de beneficiile acestei plante. Încă din acele vremuri chinezii îl considerau „orezul longevităţii”, iar studiile recente confirmă aces fapt.
Cei mai mulţi dintre noi ştiu că fructele şi legumele închise la culoare sunt cele mai sănătoase pentru organism. Acelaşi lucru se poate spune şi despre orezul negru, care are un conţinut mare de antocianină, un antioxidant puternic care se găseşte şi în fructele de padure de culoare închisă. În momentul în care este gătit, orezul capătă culoarea mov închis şi colorează toate ingredientele alături de care este gătit.
Iată care sunt beneficiile orezului negru pentru sănătate:
Dacă vă vine să credeţi, o lingură cu vârf de orez negru conţine mai mulţi antioxidanţi decât aceeaşi cantitate de afine, dar mult mai puţin zahăr şi mai multă vitamina E şi fibre decât acestea. Astfel, acest aliment este o adevărată binecuvântare pentru cei ce îl consumă.
De asemenea, cercetătorii au descoperit că o linguriţă cu vârf de tărâţe de orez negru sau 10 linguri de orez negru fiert conţin aceeaşi cantitate de antocianină ca o lingură de afine proaspete. Orezul negru este totuşi în avantaj faţă de afine pentru că are mai multe fibre şi vitamina E şi mai puţin zahăr.
Dacă nu era de ajuns, pe lângă cantitatea mare de antocianină, orezul negru conţine şi fier, calciu, cupru, mangan, seleniu, vitamina B (cu precădere B1 şi B2), proteine şi aminoacizi esenţiali.
În plus, este ideal în prevenirea şi tratarea unor afecţiuni grave cum ar fi cele cardiace, cancerul, diabetul, hipertensiunea, astmul sau boala Alzheimer.
Dacă este consumat în mod regulat, previne atacul de cord, reducând nivelul de trigliceride şi nivelul colesterolului rău, ajută la îmbunătăţirea memoriei şi la fluidizarea circulaţiei sangvine. De asemenea, o porţie zilnică de orez negru contribuie la întărirea sistemului osos şi a celui muscular.
Nu în ultimul rând, este recomandat persoanelor care suferă de diabet şi celor care au intoleranţă la gluten (orezul negru nu conţine gluten).