Acrilamida – substanţa cancerigenă prezentă în multe alimente consumate zilnic
Acrilamida este o substanţă potenţial toxică și nocivă pentru sănătate. Aceasta se formează în mod natural atunci când alimentele care conțin amidon sunt prăjite sau coapte. Prin urmare, biscuitii, chipsurile, cartofii prăjiţi, cafeaua, cerealele sau pâinea prăjită pot conţine acrilamidă.
Prăjirea sau coacerea cerealelor și cartofilor provoacă formarea unei cruste maronii bogată în acrilamide. Comunitatea științifică de la nivel mondial este ingrijorata după ce au descoperit că multe dintre alimentele procesate pe care le consumăm zilnic conțin acrilamide – compuși potențial cauzatori de cancer.
Studiile realizate pe animale au arătat că substanţa este genotoxică şi cancerigenă, acest compus putând, prin urmare, să deterioreze ADN-ul şi să provoace cancere.
Autoritatea Europeană a ajuns la concluzia că acrilamida poate mări riscul de dezvoltare a unui cancer, subliniind că cei mai expuşi sunt copiii. Opinia specialiştilor nu are valoare de constrângere, însă poate determina Uniunea Europeana şi statele membre să prevadă limitarea expunerii consumatorilor la această substanţă, prin modificarea obiceiurilor alimentare sau de pregătire a alimentelor ori prin întărirea controlului asupra producţiei alimentare.
Comisia Europeană recomandă ţarilor membre ale UE, încă din anul 2011, să efectueze anchete atunci când nivelurile de acrilamidă din produsele alimentare depăşesc anumite valori de referinţă.