Atenţie gravide! Nu abuzaţi de acidul folic
Acidul folic în sarcină este esenţial atât pentru sănătatea gravidei cât şi pentru dezvoltarea bebeluşului aflat în burtică mamei. Gravidele care nu au suficient acid folic în organism pot naşte bebeluşi prematuri sau sub greutatea normală şi chiar pot pierde sarcina. De asemenea, fătul se poate naşte cu defecte congenitale.
Oamenii de ştiinţă avertizează însă că există şi reversul medaliei, deoarece, în cazul în care femeile însărcinate depăşesc cantitatea recomandată, acidul folic poate deveni nociv, crescând de această dată riscul de autism.
La studiul realizat de către cercetători au participat aproximativ 1.400 de mame şi bebeluşii lor. Gravidele chestionate în cadrul studiului nu au depăşit cantitatea de acid folic recomandată, aproximativ 400 de micrograme, însă, în organismul unora dintre ele, concentraţia de acid folic era mai mare decât ar fi trebuit.
Deocamdată nu se cunosc motivele clare pentru care aceste femei au avut o concetraţie superioară în organism, deşi au respectat recomandările, însă, cercetătorii bănuiesc că acest lucru s-ar fi întâmplat datorită unei absorţii mai bune a acidului folic, dar şi a faptului că au fost consumate alimente care conţin această substanţă, aşa cum sunt: sparanghelul, varza de Bruxelles, spanacul, kale, portocalele, nucile, fasolea, mazărea, arahidele.
Concluziile acestui studiu urmează să fie prezentate şi dezbătute la o conferinţă internaţională pe tema cercetării autismului.
Totuşi, oamenii de ştiinţă afirmă că acidul folic nu ar trebui nicidecum evitat în urma acestei descoperiri. Acesta are în continuare un rol protector dovedit în prevenirea defectelor din naştere, numai că există diferenţe de la o gravidă la alta în ceea ce priveşte asimilarea lui, iar în cazul în care se depăşeşte prea mult această limită pot apărea probleme. Cu siguranţă specialiştii vor reuşi să găsească o soluţie şi în acest caz.