Afecţiunile ereditare grave vor putea fi prevenite prin eliminarea genelor defectuoase
Oamenii de ştiinţă se luptă încă de la începuturile medicinei să găsească o soluţie care să elimine afecţiunile ereditare grave, care provoacă adevărate drame în rândul oamenilor.
În vederea soluţionării acestei probleme, în viitor ar putea fi permisă procedura de editare genetică, prin care se poate evita trasmiterea ereditară a bolilor grave. Potrivit oamenilor de ştiinţă, embrionii umani, spermatozoizii şi ovulele ar putea fi modificate genetic pentru eliminarea genelor care provoacă aceste anomalii.
Specialiştii susţin că procedura este extrem de controversată deoarece orice modificare genetică este preluată de viitoarele generaţii, iar tehnologia ar putea depăşi o limită etică inviolabilă.
Pentru ca această terapie să fie aplicată sunt necesare mai multe teste clinice aplicate pe oameni. În cazul în care procedura va fi considerată sigură şi eficientă, va fi utilizată în vitor în cazuri excepţionale, spun cercetătorii.
Experţii de la Universitatea Wshington din Seattle au utilizat modificarea genetică pentru a îndepărta genele responsabile pentru distrofia musculară la şoarecii adulţi, iar rezultate acestui studiu au fost remarcabile, ceea ce le oferă mari speranţe pentru viitor.