Home  /  Boli   /  Ce trebuie să ştie părinţii atunci când bebeluşilor le apar dinţişorii?

Ce trebuie să ştie părinţii atunci când bebeluşilor le apar dinţişorii?

Ne bucurăm că erupţia primilor dintişori nu mai este un diagnostic atât de blamat ca acum un veac, când era considerată a fi cauza principală a decesului bebeluşilor, însă reprezintă totuşi un proces inconfortabil pentru unii copilaşi şi pentru părinţii acestora.

Alveolele dentare ale bebeluşilor sunt pregătite pentru erupţia dinţilor de lapte imediat după naştere şi erup, în general, în perechi. Prima oară apar cei doi dinţi de jos, din centru, apoi, la aproximativ o lună sau două, apare perechea centrală de sus. Totuşi, nu este neobişnuit să întâlnim cazuri în care bebeluşul are patru dinţişori pe arcada maxilară de sus, fără vreunul jos, sau invers.

Un calendar general pentru erupţia dinţilor la copilaşi ar fi: la 6 luni apar incisivii centrali inferiori, la 8 luni apar incisivii centrali superiori, la 10 luni apar incisivii laterali inferiori şi superiori, la 14 luni apar primii molari, la 18 luni apar caninii, iar la 24 de luni apar molarii secundari.

Vă vom prezenta în cele ce urmează principalele simptome ale bebeluşilor atunci când le apar dinţişorii:

Copilul simte nevoia de a roade diverse obiecte

Ştim cu toţii că printre primele semne, care anunţă apariţia dinţilor la copii, se numără instinctul de a roade diverse obiecte sau jucării mai tari, care sa le aline durerea pe care o resimt. Nevoia de a ronţăi nu este altceva decât un răspuns direct la senzaţia aceea ciudată pe care o resimt în gingii.

Unii copii pot produce salivă în exces

Deşi reprezintă un pas normal în dezvoltarea bebeluşilor, saliva în exces poate marca apariţia unui dinţişor. Trebuie însă să fii atent şi la celelalte simptome.

Gingiile devin iritate

Înainte de erupţia unui dinte, gingiile bebeluşilor vor avea un aspect roşiatic, umflat şi aparent bătucit. Uneori, gingia se umflă odată cu dintele care va erupe, pe care îl poţi vedea cum işi face apariţia sub piele, asta daca iţi permite copilul, care este deja agitat.

Copilaşii pot avea stări de nervozitate

Deoarece erupţia dentară are tendinţa de a se produce în etape, micuţii pot fi mai iritaţi şi nervoşi mai ales pe timpul noptii. De asemenea, pot avea gestul de a se trage de ureche, un alt simptom că dinţişorii încep să se dezvolte, iar ei resimt durerea.

Copiii işi pot schimba obiceiurile de a mânca

În cazul în care copilaşii se hrănesc cu hrană solidă, atunci când le ies dinţişorii este posibil sa o refuze în detrimentul biberonului sau al sânului, deoarece linguriţa le jenează gingiile. In alte cazuri micuţii vor cere de mâncare mai mult decât de obicei, pentru că simt nevoia de a pune o contrapresiune pe gingii. Deşi bebeluşilor alăptaţi sau hrăniţi cu biberonul le creşte apetitul în această perioadă, ei pot evita suptul, dacă presiunea aplicată pe gingii îl jenează prea tare. Iată cum, o activitate atât de simplă precum cea de hranire le creează un disconfort puternic copilaşilor, dar şi parinţilor, care se chinuie să-i alimenteze cum trebuie.

Ce pot face părinţii pentru a le diminua durerea micuţilor

Prinţii le pot amorţi uşor gingiile copilaşilor, prin umezirea unui material textil natural şi îngheţarea uşoară a acestuia la congelator. Materialul gros da o senzaţie de bine, iar faptul că este rece ca gheaţa va amorţi uşor gingiile inflamate. Jucariile din silicon sau cauciuc special prevăzute pentru această etapa din viaţa bebeluşului tău reprezintă o altă varintă eficientă, mai ales dacă sunt racite in prealabil la frigider.

Gelul dentar cu efect anestezic poate să devină o soluţie foarte eficientă. Incercaţi să le masaţi delicat gingiile cu degetul curat.

De asemenea, parintii trebuie să facă tot posibilul să le distragă bebeluşilor atenţia de la durere, jucându-se cu ei, alintând-i sau făcând-i să râdă. Daca eşti inventiv sunt şanse mari ca bebeluşul tău sa uite de durere, cel puţin pentru o vreme.

Daca durerea persista şi nu te ajută nicio metodă, apelează la medicul pediatru, care iţi poate recomanda un alt remediu.

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Elytis Bacau Contactează-ne chiar acum!
Call Now Button