A fost creat vaccinul care va schimba viaţa a milioane de persoane alergice
Problema alergiilor s-a accentuat din ce în ce mai mult în ultimii ani atât la adulţi cât şi la copii. Statisticile spun că în acest moment există aparoximativ 90 de milioane de persoane alergice în Europa şi în jur de 70 de milioane în Statele Unite ale Americii.
Alergiile pot fi grave sau mai puţin grave şi pot să apară din diferite motive: din cauza florilor din gradina vecinului, a animalelor de companie, a prafului din casă, intoleranţa la anumite alimente şi alţi mulţi factori.
În momentul de faţă, singurele tratamente pentru alergii acţionează fie asupra simptomelor, atenuându-le, fie asupra inflamaţiei, însă nu există soluţii care să trateze cauza alergiilor.
Alergiile au la bază următorul mecanism: o moleculă a unui alergen reacţionează cu o moleculă de IgE (immunoglobulin E), un anticorp ce se află în corpul uman şi care stă la baza alergiilor. Această moleculă dă startul unui proces celular cunoscut sub numele de degranulare, ce încurajează producţia de histamină din celulele albe.
Histamina, care reprezintă o reacţie inflamatoare, provoacă simptomele tipice alergiei, precum rinită alergică, secreţii nazale, nas înfundat şi multe altele. Prin suprimarea simptomelor alergice nu este tratată, însă, cauza problemei.
O veste extraordinară vine de la oamenii de ştiinţă din Finlanda, care au făcut o descoperire extrem de importantă, identificând în cadrul alergenilor structuri unice care permit acestora să se ataşeze de molecula IgE. Practic, aceste structuri pot fi modificate genetic pentru a nu se mai ataşa de IgE, permiţând totodată stimularea producţiei de immunoglobulin G (IgG), anticorpul care protejează persoanele de apariţia simptomelor alergice.
Datorită acestei descoperiri, cercetătorii au realizat un vaccin cu ajutorul căruia pacienţii vor dezvolta o imunitate naturală împotriva fiecărei alergii, într-un mod similar imunităţii la bolile infecţioase ce se dezvoltă în urma vaccinării obişnuite.
Se estimează că acest vaccin, esenţial pentru milioane de persoane, va fi disponibil pe piaţă în aproximativ patru-cinci ani, după efectuarea tuturor paşilor necesari pentru obţinerea aprobărilor şi testarea corespunzătoare.