Descoperirea extraordinară care ar putea schimba radical metodele de tratare a cancerului
Cancerul, cunoscut sub denumirea științifică de tumoare malignă sau neoplasm malign, este un grup de boli ce implică dezvoltare anormală a celulelor cu potențial de a invada sau a se răspândi în alte părți ale corpului. Din păcate, aproximativ 80.000 de noi cazuri de cancer apar anual în România, în creştere cu aproape 4.000 faţă de anul 2008, spre exemplu.
Dacă va fi confirmată, teoria, ar putea schimba radical metodele de tratare a cancerului în viitor, deoarece până acum cercetătorii s-au axat pe înfometarea celulelor canceroase.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că tumorile pe creier folosesc grăsimea ca principala sursă de energie, ceea ce infirmă teoria veche conform căreia zahărul este principala sursă de energie a cancerului.
Gliomul este un tip de tumoare canceroasă, care creşte din celulele gliale, celule care sprijină neuronii şi ajută la îmbunătăţirea circulaţiei sangvine în creier. Celulele gliale compun 90% din celulele creierului. Există trei tipuri de tumori gliale: astrocitom, oligodendrogliomul şi glioblastom, boli foarte greu de tratat.
Glioblastomul este una dintre cele mai agresive forme. Spre exemplu, 30% dintre pacienţii din Statele Unite ale Americii supravieţuiesc mai puţin de doi ani după ce sunt diagnosticaţi.
Cercetătorii au a lucrat pe ţesut recoltat de la donatorii bolnavi de gliom în timpul operaţiilor şi de la şoareci de laborator vii, care aveau boala. Şoarecii au fost trataţi cu un acid oxidant, inhibator numit etomoxir. Când echipa de cercetătorii a inhibat abilitatea celulelor canceroase de procesare a grăsimii în combustibil, rata de creştere a gliomilor a scăzut semnificativ, prelungind media de viaţă cu 17%.
Această importantă descoperire le oferă şansa oamenilor de ştiinţă să dezvolte noi medicamente capabile să trateze acestă boală nemiloasă.