De ce nu este bine să vă hrăniţi copiii cu crenvurşti?
Stim cu toţii că produsele alimentare procesate prezintă un risc considerabil pentru sănătatea noastră, mai ales atunci când sunt consumate frecvent, iar lucrurile se complică şi mai mult atunci când vorbim despre copii.
Una dintre cele mai comode metode de a hrăni un copil, mai ales dimineaţa, este reprezentată de celebrii crenvruşti, care sunt gustoşi, iar şansele ca micuţul tău sa îi refuze sunt mici.
Oamenii de ştiinţă îi avertizează însă pe părinţi că binecunoscuţii crenvurşti cresc semnificativ riscul de cancer în cazul copiilor, iar principalii responsabili pentru acest lucru ar fi nitriţii alimentari, acei aditivi pe care producătorii îi folosesc pentru a menţine prospeţimea produsului şi pentru a combate botulismul.
Nitriţii se folosesc în mai toate produsele ce conţin carne procesată, însă relaţia dintre nitriţi şi cancerul la copii este mai solidă în cazul crenvurşitilor.
Ultimile studii realizate pe această temă a scos la iveală faptul că puştii care mănâncă mai mult de 12 crenvurşti pe lună au un risc de 9 ori mai mare de a face leucemie. Chiar şi în cazul mamelor care mâncau crenvurşti în timpul sarcinii de mai multe ori pe săptămână nou născuţii aveau un risc dublu de a face tumori pe creier.
Practic, în timpul procesului de gătire, fierbere sau prăjire, nitriţii prezenţi în produsele din carne procesată se transformă într-un compus cancerigen, o reacţie care se întâmplă de fapt şi în stomacul nostru, de aici venind riscul de face diferite tipuri de cancer, precum cel bucal, esofagian, de stomac şi chiar de creier.