Se pare că nu grăsimile sunt responsabile pentru acumularea kilogramelor în plus
Oamenii de ştiinţă au realizat noi studii care neagă teoriile potrivit cărora grăsimile, în special cele saturate, sunt nocive pentru sănătate.
Se pare că vinovaţii principali pentru kilogramele în plus, sunt, de fapt, carbohidraţii. Alimentele bogate în carbohidraţi sunt factorul principal care favorizează obezitatea.
Studiul realizat de către cercetători, a analizat informaţii despre bărbaţii obezi, ce ţineau o dietă bogată fie în carbohidraţi, fie în grăsimi. Cercetătorii au măsurat nivelul grăsimii din zona abdominală, din zona ficatului şi a inimii, cât şi o serie de factori de risc pentru boli de inimă şi afecţiuni precum diabetul.
În urma măsurătorilor aceştia au descoperit că un aport total sporit de grăsimi, fie ele saturate sau nesaturate, nu a crescut riscul calculat de boli cardiovasculare.
De asemenea, subiecţii cu o dietă bogată în grăsimi au prezentat, chiar, îmbunătăţiri substanţiale în cazul unor factori de risc cardiometabolici importanţi, cum ar fi depozite de grăsimi ectopice, tensiune arterială, lipide în sânge (trigliceride), insulină şi nivelul zahărului din sânge.
Totuşi, alimentele procesate, de proastă calitate, sunt un factor esenţial în ceea ce priveşte obezitatea.
Cu toate că se credea că grăsimile saturate sporesc riscul de apariţie a bolilor de inimă prin ridicarea nivelului de colesterol rău (LDL), experţii nu au constatat o creştere semnificativă a acestui tip de colesterol în sânge, în timp ce nivelul de colesterol bun (HDL) a prezentat o creştere graţie dietei bogate în grăsimi provenite din alimente slab procesate.