A fost descoperită o nouă cauză a crizelor de epilepsie
O cercetare începută încă din anul 1999 a dus la descoperirea unui nou mecanism pro-inflamator, care contribuie în mod determinant la apariţia şi frecvenţa crizelor de epilepsie.
Studiile referitoare la rolul proceselor inflamatorii în epilepsie, au scos la iveală că tocmai inflamaţia reprezintă unul dintre mecanismele care predispun la apariţia şi frecvenţa crizelor de epilepsie. În acelaşi timp au demonstrat că molecule eliberate de ţesuturile deteriorate, şi în mod deosebit o proteină numită HMGB1, sunt responsabile de inflamarea asociată traumelor sau stresului biologic.
De asemenea, un studiu recent a demonstrat că neuronii şi celulele gliale, supuse unui stimul care cauzează epilepsia, eliberează HMGB1, o proteină care la rândul ei stimulează receptorii Toll-like. Aceşti receptori detectează prezenţa bacteriilor sau a virusurilor, iar experimentele cercetătorilor demonstrează rolul lor important în reglarea excitabilităţii celulelor nervoase ca reacţie la inflamaţie.
Recent, s-a dovedit şi că tratamentele cu medicamente care blochează efectele moleculei HMGB1, sau pe cele ale receptorilor Toll-like, au efecte puternic anti-convulsive, chiar şi în cazul cobaiilor epileptici cu rezistenţă la medicamentele utilizate în mod curent. De asemenea, implicarea proteinei HMGB1 şi a receptorilor Toll-like a fost evidenţiată şi în tesutul cerebral obţinut de la pacienţii supuşi la intervenţii chirurgicale deoarece crizele lor de epilepsie nu răspundeau la medicaţie.
Acestă descoperire, pe lângă faptul că evidenţiază un nou mecanism aflat la baza crizelor de epilepsie, deschide drumul dezvoltării viitoare a unor noi terapii, care sa utlilizeză anumite medicamente anti-inflamatoare pentru tratamentul acestei patologii.