Alimentul care face minuni în tratarea afecțiunilor aparatului respirator
Ceapa este una din legumele cele mai des folosite de către gospodine la prepararea mâncărurilor gustoase. Însă, ceapa nu trebuie privită numai ca un aliment, un ingredient ci şi ca un medicament. Ceapa, atât cea verde, cât şi cea uscată are diverse proprietăţi foarte benefice pentru organismul nostru.
Fie că o consumaţi în stare crudă, fie sub formă de suc sau chiar ceai de frunze uscate de ceapă, acest aliment este miraculos în cazul afecțiunilor cauzate de gripă sau răceală. Pentru a trata răcelile, chiar și cele mai puternice, se face un ceai din două cepe fierte cu tot cu coajă, vreme de cinci minute, la o cană de apă. După ce s-a răcit, se strecoară și se bea pe stomacul gol dimineața. Acesta este cel mai renumit leac din bătrâni pentru tratarea gripei și stărilor gripale. Mai mult decât atât, ceapa este un remediu natural pentru scăderea febrei, dacă înveliți o bucată de ceapă în tifon și o puneți la ureche pe timp de noapte.
Ceaiul de coajă de ceapă este renumit pentru proprietățile miraculoase pe care le are asupra organismului care luptă cu o tuse puternică. Acesta se prepară din coaja luată de la zece cepe la un litru de apă, fierte vreme de 15 minute. Ceapa are proprietăți foarte puternice asupra organismului și în caz de tuse uscată, laringită sau astm bronșic. Durerile în gât pot fi tratate cu tinctură de ceapă, pe plan intern, consumați câte o linguriță de tinctură înainte de fiecare masă, sau cu ajutorul cataplasmelor cu ceapă coaptă.
Stările febrile, migrenele, provocate de răceală și gripă pot fi de asemenea tratate cu ajutorul cepei, iar în cazul paraziților intestinali, consumul de ceapă este necesar. Ceapa poate fi folosită ca și medicament nu numai în cazul tratării afecțiunilor tractului respirator, ci și în afecțiunile gastrice, hepatice, edemele renale, etc. Ceapa crudă și ceapa fiartă este recomandată a fi consumată în cantități mari de persoanele ce suferă de ulcer gastric, edeme renale și hepatice sau dereglări intestinale.