Află cum poţi să-ţi creşti nivelul de serotonină în organism
Serotonina este un neurotransmițător prezent în variate organe incluzând sistemul nervos central, având un rol important în apariția depresiei și a anxietății, datorită dereglărilor chimice pe care le poate produce.
Deficitul de serotonină este legat de depresie, mâncarea peste măsură, insomnie, anxietate şi starea de spirit în general scăzută. Nivelurile de serotonină pot scădea şi din cauza dietelor sărace, predispoziției genetice sau ca urmare a unor alte afecţiuni ale sănătăţii.
Consumul excesiv de alcool şi cofeina poate cauza o scădere a nivelului de serotonină. Cercetările arată că un nivel ridicat al hormonului stresului, cortizolul, va diminua rezerva de serotonină.
O altă cauză frecventă ce reduce serotonina este lipsa de expunerea la soare, mai ales în lunile de iarnă. Razele soarelui sunt necesare organismului prentru a produce vitamina D, care este necesară în crearea serotoninei. Când corpul uman nu primeşte destulă lumină solară, se poate instaura tulburarea de sezon, având ca rezultat starea de spirit proastă și nivelul de energie scăzut.
Producța de serotonină este strâns legată de disponibilitatea aminoacidului L-triptofan și vitaminei B6. L-triptofan este precursorul natural al serotoninei. Acesta se transformă în 5-HTP iar apoi este utilizat pentru a sintetiza serotonina în creier.