Organele ‘’tipărite’’ vor salva mii de vieţi
Medicina modernă a ajuns la extraordinara performanţă de a ‘’tipări’’ un rinichi uman folosind un aparat specializat, eliminând astfel nevoia de donatori umani pentru transplantele de organe.
În primă fază, un scanner creează o imagine 3D a rinichiului ce trebuie înlocuit, iar apoi este extras un ţesut de mici dimensiuni (cât jumătate dintr-un timbru), pentru a folosi drept matriţă. După aceşti paşi, imprimanta de organe, începe să construiască succesiv, strat cu strat, organul uman, replicând ţesutul pacientului.
Unul dintre pacienţii trataţi prin această metodă este Luke Massella, care a primit un rinichi ‘’tipărit’’ acum zece ani, când terapia era experimentală. Femeia se simte excelent ducând o viaţă cât se poate de normală.
Chirurgul care a conceput rinichiul cu ajutorul acestor scannere revoluţionare, spune că 90% din pacienţii aflaţi pe lista de aşteptare pentru organe au nevoie de rinichi, iar cererea depăşeşte cu mult numărul de organe disponibile. Practic, numărul insuficient de organe constituie o criză majoră în domeniul sănătăţii, susţine acesta, argumentând în favoarea ‘’tipăririi organelor’’.