A fost inventat vaccinul care luptă împotriva cancerului la plămâni
Cancerul pulmonar reprezintă una din principalele cauze de mortalitate datorată neoplaziilor, atât în cazul bărbaţilor, cât şi al femeilor. Prevalenţa lui este depăşită doar de cancerul de prostată şi de cancerul mamar, însă mortalitatea prin cancerul pulmonar nu este încă surclasată de nici o altă malignitate.
O veste bună vine de la oamenii de ştiinţă argentinieni şi cubanezi, care au conceput primul vaccin pentru cancerul de plămâni realizat vreodată. Testele clinice au arătat că vaccinul a prelungit viaţa unui număr de trei ori mai mare de persoane diagnosticate cu o fază târzie a cancerului la plămâni decât tratamentele obişnuite, bazate doar pe chimioterapie şi radioterapie.
Medicamentul, intitulat Racotumomab, nu este un vaccin în sensul obişnuit al cuvântului. Acesta nici nu previne, nici nu vindecă această formă de cancer, una dintre cele mai agresive şi mai dificil de vindecat, ce este de regulă detectată atunci când se află într-o etapă avansată. Totuşi, cercetătorii afirmă că medicamentul oferă o metodă nouă şi totodată eficientă de a amplifica tratamentul pentru cancer la plămâni.
Cu toate că nu poate fi considerat un tratament miraculos, acesta oferă opţiuni care, în combinaţie cu chimioterapia şi radioterapia, duc la creşterea semnificativă a perioadei de supravieţuire.
Testele clinice efectuate pe 1.700 de pacienţi au arătat că 24% dintre suferinzii de cancer la plămâni în fază avansată au trăit doi ani cu Racotumomab, pe când în rândul celor ce foloseau doar chimioterapia şi radioterapia procentul era de 8%.
Cercetătorii mai susţin că tratamentele tradiţionale omoară celulele canceroase, dar atacă totodată şi toate celelalte celule ale corpului, in schimb Racotumomab se numără printre medicamentele noi ce stimulează sistemul imunitar al corpului, permiţându-i să distrugă cancerul prin „demascarea” sa.