Home  /  Boli   /  Arteriopatiile periferice – cauze şi simptome

Arteriopatiile periferice – cauze şi simptome

Arteriopatiile periferice sunt boli care afectează arterele membrelor inferioare sau superioare, având ca rezultat o scădere a circulaţiei sangvine la acest nivel. Cel mai des afectate sunt arterele membrelor inferioare, în acest caz boala purtând denumirea de arteriopatie obliterantă a membrelor inferioare.

Cauzele arteriopatiilor periferice

În cazul arteriopatiilor periferice, cea mai frecventă problemă este formarea unei plăci care este compusă din colesterol, în cea mai mare parte în lumenul unei artere. Această placă va obstrua progresiv artera, fapt care va duce la o reducere a circulaţiei sângelui la acest nivel şi, implicit, la o scădere a oxigenării ţesuturilor aflate dincolo de locul obstrucţiei. Acest proces de ateroscleroză este unul cvasi-general, regăsindu-se la nivelul majorităţii arterelor (mai ales al celor de la inimă şi creier, nu doar la nivelul membrelor inferioare), fapt care creşte riscul de a avea un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral la bolnavii cu asemenea arteriopatii.

Datorită faptului că dezvoltarea plăcilor ateromatoase este de lungă durată, simptomele întârzie să apară o perioadă lungă de timp, deoarece organismul reuşeşte să compenseze prin mecanismele proprii scăderea debitului vascular.
Factori care contribuie la progresul bolii sunt reprezentaţi într-o mare măsură de hipercolesterolemia, hipertensiunea arterială şi fumatul. La aceşti factori se adaugă factorii predispozanţi, cum ar fi diabetul zaharat şi prezenţa în familie a bolii aterosclerotice chiar şi cu altă localizare, spre exemplu – boala coronariană. Mult mai rar, boala apare independent de ateroscleroză, fiind determinată de inflamaţia vaselor de sânge sau ulterioară unor leziuni directe ale acestora.

Simptomele arteriopatiilor periferice

Simptomul cel mai comun al bolii este durerea apărută la nivelul membrului inferior. Ea poartă numele de claudicaţie intermitentă, apărând la început în urma mersului pe jos sau a statului prelungit în picioare. Durerea apare din cauza faptului că, în circumstanţele descrise, muşchii nu au suficient sânge pentru a susţine efortul care li se cere şi protestează prin apariţia crampelor musculare.

Alte simptome care apar în boala arterială periferică a membrelor inferioare sunt: dificultăţi în mers şi la statul în picioare; aspectul iniţial palid al membrului respectiv, care devine totodată mai rece decât membrul inferior sănătos; diminuarea sau absenţa pulsului dincolo de locul obstrucţiei; scăderea pilozităţii pe membrul inferior afectat; vindecarea trenantă a oricărei leziuni care apare la acest nivel; disfuncţii sexuale la bărbaţi.

În stadii foarte avansate, apare gangrena, care începe la nivelul degetelor şi apoi progresează în sus, situaţie în care pielea este de culoare negricioasă, cu multiple ulceraţii şi aspect de infecţie.

Dacă simptomele se agravează, apelaţi la un specialist şi nu uitaţi că, din momentul apariţiei gangrenei, riscul unor complicaţii infecţioase, chiar cu evoluţie fatală, devine foarte mare dacă amputaţia nu este realizată la timp.

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Elytis Bacau Contactează-ne chiar acum!
Call Now Button