Home  /  Boli   /  Beneficiile şi riscurile examinării prin intermediul computerului tomograf

Beneficiile şi riscurile examinării prin intermediul computerului tomograf

Una dintre cele mai avansate metode de diagnoză utilizate în imagistica medicală, tomografia computerizată oferă informaţii foarte detaliate ale ţesuturilor din interiorul organismului uman.

În cele ce urmează vom prezenta beneficiile şi riscurile folosirii acestei tehnologii:

Beneficiile examinării prin intermediul computerului tomograf

În primul rând examinare prin intermediul computerului tomograf este nedureroasă, de scurtă durată, neinvazivă şi precisă. Prin această metodă se pot vizualiza oasele, ţesuturile moi şi vasele în acelaşi timp. De asemenea, în situaţii de urgenţă poate detecta leziuni interne suficient de rapid pentru a putea salva vieţi, în special după traumatisme complexe.

Examinarea cu ajutorul computerului tomograf este mai puţin sensibilă la mişcările pacienţilor decât IRM, de aceea poate fi utilizată şi la pacienţii agitaţi. Se poate realiza şi în prezenţa dispozitivelor implantabile care sunt interzise la IRM (stimulator cardiac).

Examinarea se poate face în timp real, permiţând astfel efectuare unor proceduri minim invazive, cum ar fi biopsiile sau drenajele CT-ghidate.

Riscurile examinării prin intermediul computerului tomograf

Există riscuri comune şi riscuri specifice fiecărei persoane în parte (riscurile depind şi de starea de sănătate). De aceea este important să informezi medicul radiolog dacă ai anumite probleme de sănătate particulare.

Fiecare persoană este expusă radiaţiei din surse naturale tot timpul vieţii. Toate radiografiile şi examinarile CT implică a doză de radiaţie în plus faţă de expunerea de fond, naturală. La CT, dozele de radiaţie sunt controlate cu atenţie în aşa fel în cât se va utiliza doza minimă de radiaţie, care să ofere totuşi posibilitatea vizualizării corecte a patologiei. Totuşi, orice doză de raze X, prin cumulare cu expunerile anterioare şi cu radiaţia din surse naturale, poate determina o mică creştere a probabilităţii totale de a dezvolta un cancer în decursul vieţii.

Probabilitatea depinde de vârsta pacientului şi de doza totală primită. Estimarea acestei probabilităţi crescute a fost făcută utilizând doze mult mai mari decât cele utilizate în radiologia diagnostică. Astfel, riscul unei examinări este într-adevăr foarte mic, însă creşte cu numărul de scanări repetate.

De asemenea, femeile trebuie să informeze medicul dacă suspectează că sunt însărcinate. CT-ul nu este în general recomandat pentru femeile aflate în această condiţie (pentru a proteja fătul de efectele radiaţiei) decât dacă riscurile neefectuării acestei investigaţii sunt mari şi dacă informaţiile necesare nu pot fi obţinute prin alte tehnici neiradiante. Deoarece sensibilitatea la radiaţii e mai mare la copii, aceştia nu ar trebui sa efectueze această examinare decât după cântărirea cu atenţie a avantajelor şi dezavantajelor.

 

Copyright ©2024 ELYTIS Hospital| Powered by DDM logo DDM
Elytis Bacau Contactează-ne chiar acum!
Call Now Button