Durerile fizice sunt în strânsă legătură cu problemele financiare
Deşi pare surprinzător, nesiguranţa economică a unei persoane poate crea reale dureri fizice. O echipă de cercetători americani a realizat o serie de studii la care au participat în total zeci de mii de persoane. Studiile au fost realizate fie prin chestionare, fie în laborator, fie prin consultarea unor baze de date oficiale. Practic, au fost evidențiate două lucruri:
Prima concluzie a specialiştilor a scos la iveală faptul că nesiguranța economică constituie un factor de risc pentru dureri fizice și reduce pragul de toleranță a durerii. În al doilea rând, persoanele aflate într-o situație financiară dificilă consumă mult mai multe medicamente împotriva durerilor.
Această legătură este observată în caz de nesiguranță financiară personală (îndeosebi șomaj) și într-un context mai general de insecuritate economică (de exemplu țară în criză), fie actuală, fie previzibilă. Efectele constau în stres și anxietate, consecințele nefaste întărind sentimentul de pierdere a controlului. Aceste efecte psihologice se traduc prin manifestări fizice, respectiv dureri.
Specialiştii susțin cu tărie că cercetările lor arată că este vorba de o asociere foarte solidă intre aceste două aspecte. Dacă stăm şi ne gândim cât stres acumulează majoritatea persoanelor cu probleme economice, concluziile specialiştilor devin extrem de pertinente.