Medicii au stabilit că virusul Zika creează microcefalia
Microcefalia este o afecţiune gravă care se caracterizează printr-o dimensiune foarte mică a craniului şi apare adesea după naştere. Este o tulburare neurologică care se manifestă printr-o malformaţie a oaselor craniului copiilor. Cel mai clar simptom este circumferinţa foarte mică a capului în raport cu cea a altor copii de aceeaşi vârstă şi acelaşi sex. Boala este una foarte rară şi afectează capacitatea intelectuală. Doar în 15% dintre cazuri, copiii cu microcefalie dezvoltă o inteligenţă normală. Speranţa de viaţă a copiilor bolnavi este destul de scăzută.
Cercetătorii americani au ajuns la concluzia că virusul Zika, ce afectează femeile însărcinate, este o cauză a microcefaliei şi a altor leziuni cerebrale grave de care suferă bebeluşii. Practic nu mai există nicio îndoială că acest virus cauzează microcefalia.
Responsabilii din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au anunţat că există din ce în ce mai multe elemente care demonstrează existenţa unei legături între virusul Zika şi două afecţiuni neurologice: microcefalia şi dezvoltarea sindromului Guillain-Barré.