A fost descoperită cauza pierderilor repetate de sarcină
Pierderile repetate de sarcină reprezintă o situaţie distinctă în peisajul afecţiunilor legate de infertilitate, deoarece implică crearea de sarcini care sunt ulterior pierdute în mod recurent.
Fiecare pierdere de sarcină trebuie investigată în mod individual, însă dacă acestea sunt recurente şi ajungem la trei sau mai multe pierderi de sarcină sunt necesare investigaţii aprofundate.
O veste bună în acest sens vine de la o echipă de cercetători de la Univeristatea Warwick, care susţin că fenomenul este provocat de absenţa celulelor stem din mucoasa uterului, numită endometru. Descoperirea ar ar putea deschide calea unor noi tratamente care să stimuleze funcţionarea celulelor stem în cazul femeilor care prezintă risc crescut de avort spontan.
Aceeaşi echipă de cercetători a investigat în detaliu aceste aspecte neclare şi a efectuat culturi celulare cu probe izolate din ţesutul endometrial prelevat de la aproape 200 de femei. Cercetarea s-a concentrat pe semnătura specifică a celulelor stem, care a fost absentă în cazul femeilor care suferiseră pierderi multiple de sarcină. Cu alte cuvinte, echipa nu a reuşit să izoleze la fel de multe celule stem de la femeile cu probleme comparativ cu celelalte. De asemenea, se pare că această lipsă accelerează îmbătrânirea celulară la nivelul endometrului, uterul devenind astfel incapabil să se pregătească corespunzător pentru sarcină.
Mucoasa uterină, numită şi endometru, se reface la fiecare ciclu menstrual, după fiecare avort spontan sau naştere, dar această abilitate de reînnoire depinde de numărul de celule stem prezente. Deşi celulele mature pot şi ele să determine un răspuns inflamator care ajută la implantarea embrionului, acest lucru devine dăunător în dezvoltarea ulterioară a fătului.
Cercetătorii susţin că, practic, mucoasa uterină a femeilor cu avorturi spontane are această anomalie încă înainte de instalarea sarcinii. Aceasta descoperire le dă mari speranţe de reuşită medicilor în ceea priveşte corectarea defectului înainte ca pacienta să decidă să rămână însărcinată.